Зърнопроизводители и животновъди в Пловдив: Действително се направи доста в последните месеци

Май 16, 2014 ПЛОВДИВ Новини БСП 0 1097

През последните девет месеца действително се направи доста и нашите претенции са отчетени в споразуменията, които подписахме с правителството, заявиха животновъди и зърнопроизводители от Пловдив област на среща с народните представители от КБ проф

През последните девет месеца действително се направи доста и нашите претенции са отчетени в споразуменията, които подписахме с правителството, заявиха животновъди и зърнопроизводители от Пловдив област на среща с народните представители от КБ проф. Светла Бъчварова и инж. Маргарита Стоилова. Председателя на комисията по земеделие проф. Светла Бъчварова представи направените законодателни промени и очерта предстоящите нормативни текстове. „Животновъдите ще се ползват с предимство по процедурите за очертаване на площи „Ливади и пасища”. Принципът е на брой животни, а целта е средствата да отиват в собствениците на животни. Разораването на пасища под каквато и да е форма се забранява”, заяви Бъчварова. По думите й до 1 октомври Министерството на земеделието трябва да изготви софтуер с всички земи. „Собствениците ще имат срок до 15 февруари 2015 г. да изчистят всички грешки със застъпвания, за да няма повече масови санкции и този проблем да се реши окончателно”, обясни депутатката. Според нея разпределението на директните плащания има нужда от още по задълбочена дискусия. За регулярни тематични срещи настояха и присъстващите селскостопански производители, отчитайки ползата от днешния пряк диалог. „Много е важно какви хора пращаме в Брюксел и дали те разбират интересите на нашия сектор, за да ги защитават”, каза в заключение проф. Бъчварова.

С актуална за фермери и земеделци информация се включиха също заместник-директорите във ДФЗ Виолета Александрова и Татяна Ангелова, както и шефът на областната земеделска служба Ружди Селим. „По програмата „Млад фермер” са подписани всички 409 договора, които са последните за този период”, отчете Александрова. По думите и Комисията по оценяване работи по още 141 проекта, които касаят биоземеделие и за които има гарантирано плащане. „До края на месеца ще се приключи и с остатъка по мярка 121. За да не спира работата и да не пропадат планираните дейности на хората, тази седмица по мерките 311 и 312 ще бъдат оценени проекти за неземеделски дейности в земеделски райони и такива, които не включват закупуване транспортни средства”, каза Виолета Александрова.

По време на срещата стана ясно още, че до 23 май ще бъдат направени всички национални плащания към животновъдите, които тази година са увеличени от 11 на 15 млн.лв. „До момента са изплатени 9 хиляди от подадените 13 хиляди заявления”, посочи Татяна Ангелова. От понеделник стартира получаването на ваучери за горива и Областната земеделска служба ще състави график.