Мая Манолова: Борисов послушно изпълнява опорните точки на Прокопиев

Май 15, 2014 Новини БСП 0 651

С внасянето на вота на недоверие Бойко Борисов изпълнява опорните точки на Иво Прокопиев

С внасянето на вота на недоверие Бойко Борисов изпълнява опорните точки на Иво Прокопиев. Вот по време на кампания е като любов по време на холера, защото това не е дебат, а скандал. Това заяви Мая Манолова, зам.-председател на НС и член на ИБ на БСП, пред централата на партията на „Позитано” 20. По думите и внасяне на вот на недоверие по време на предизборна кампания е неуважение към избирателите. „Представете си как ще изглежда дебат по вота – политическо джавкане, вместо дебат с политически аргументи, а това ще отврати допълнително избирателите”, заяви Манолова. Тя подчерта, че опорните точки на Прокопиев показват как действа задкулисието в България. „Това не е просто сценарий. Това е заговор срещу България, срещу българското правителство и гражданите ни. От една страна интересите на икономическите групировки, а от друга, интересите на гражданите, които искат по-поносими цени на тока”, категорична бе Мая Манолова. Според нея е скандално, че се замесват политически партии. „Визирам Реформаторския блок, като говорители и ГЕРБ като вносители на вот на недоверие. Възмутително е и това, че в този заговор се опитва да бъдат включени и двама еврокомисари - комисарят по енергетиката и българският еврокомисар Кристалина Георгиева”, продължи тя. Според нея вотът ще бъде внесен, защото такива са опорните точки на Иво Прокопиев. „А както виждаме Бойко Борисов ги следва стриктно, така че, ако вотът бъде внесен утре, председателят на парламента ще изпълни изискванията на парламентарния правилник и ще насрочи дата. Но аз лично съм скептична по отношение на това дали народните представители ще загърбят ангажиментите, които са поели пред избирателите си, за да участват в една евтина предизборна агитация, да се включат и те в сценария на Прокопиев. До сега нямаше такава точка от дневния ред на парламента, но след като Прокопиев обяви какво трябва да се случи в държавата и в сценария му се включиха медии, политици, икономически групировки, еврокомисари е възможно това да се случи”, каза тя. 

Относно запечатаната стая на ГЕРБ в парламента Манолова заяви: Решението за отнемане на стаи е в правомощието на председателя на парламента и без да навлизам в детайли се чудя защо хора, които не влизат в пленарна зала имат нужда от допълнителни помещения и според мен мястото на депутатите е в пленарната зала на парламента, а не по кабинетите.

На въпрос защо представителите на „Прозрачност без граници” са напуснали Обществения съвет към ЦИК, Мая Манолова заяви, че работата на ЦИК е абсолютно прозрачна и публична. „Тя е такава и заради промените в изборните правила, които дават възможност на наблюдатели, застъпници и политически партии да присъстват на заседанията на ЦИК и да дават своите становища. За първи път е създаден и Обществен съвет, който зорко следи за действията на ЦИК. Заради предварително измислените скандали около състава на ЦИК останаха извън публичното внимание изключително важни решения на комисията”, каза още тя.