Сергей Станишев се срещна с делегация от Китайската народна република

Май 13, 2014 Новини БСП 0 752

България е една от първите държави, които признават Китайската народна република

България е една от първите държави, които признават Китайската народна република.Това е много важна основа за нашите приятелски отношения, защото вашата страна има хилядолетна история и китайският народ притежава дълга памет. Това каза председателят на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев на среща с делегация от Китайската народна република. На срещата присъстваха още зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов и международният секретар на партията Деница Караджова. „В годините на прехода нашите политически, дипломатически и културни отношения вървят успешно. Възхитен съм от бързото, динамично  развитие на вашата страна в последните десетилетия и от последователното решаване на редица проблеми, които винаги съществуват в една държава, особено от такъв мащаб”, добави Станишев. Той каза още, че  България има интерес Китай да бъде нейн водещ партньор в Азия. „Двете партии БСП и ККП имат дългогодишни трайни отношения. Неслучайно всички лидери от нашата партия са посещавали Китайската народна република”, добави Станишев. Той изрази надежда личните и политически отношения, които са установени в двете страни, а и между двете партии, да прераснат в икономически такива. Лидерът на социалистите  подчерта, че се правят постъпки към това и припомни, че през изминалата година Пламен Орешарски е посетил Пекин. Станишев припомни, че чрез посещението на премиера сме изразили надежда  за подкрепа от китайска страна следващият форум Китай+16 (държави от Централна и Източна Европа ), да се проведе в София.  Той припомни, че двете страни имат интензивен стокообмен, който надвишава 2 млрд. долара, но засега взаимните инвестиции са значително ограничени. „Има много заявени инвестиционни намерения и в строителството, телекомуникациите и други сектори, но трябва да се намерят конкретните взаимно изгодни форми”, категоричен бе лидерът на социалистите.

В качеството си на президент на ПЕС Станишев обясни, че ККП участва във всички големи и водещи форуми на европейско равнище. Той подчерта, че като президент на ПЕС през септември ще посети Пекин, което ще спомогне за развитието на отношенията между ЕС и КНР, тъй като след 25 май и ЕК, и ЕП ще бъдат водени от социалистите в Европа. Той каза още, че в резултат на тези избори Еврокомисията ще се структурира по нов начин и основната мисия на социалистите в тези избори е Европа да тръгне по един нов път и да бъде по-социална и справедлива, защото днес ЕС е в тежка криза. Станишев поздрави партията, че през дългото й управление Китай просперира и това е доказателство, че партията е стабилна.


Г-жа Сун Чунлан, Секретар на ККП в Тиянжин и вицепремиер на КНР му предаде поздрави от генералния секретар на ККП и президент на КНР Си Дзинпин. Тя се съгласи, че БСП и ККП са в много добри отношения и с удоволствие ще работят за развитието на отношенията между двете държави и ще направи всичко възможно не само за съдействие за форума, но и за други инициативи, които БСП има. "Вашата партия също е с дълга история и традиции. Вижда се, че правителството на България работи много добре в момента и страната ви също поема своя път на развитие. БСП е една от партиите, с които най-добре и дълго работим и е най-добър партньор за бъдещо съдействие и път към заздравяване на отношенията ни с ЕС ”, каза още Чунлан.