Сергей Станишев откри фолклорния събор „Мараш пее“ в Стралджа

Май 11, 2014 Новини БСП 0 1156

Пълен площад посрещна Сергей Станишев, председател на БСП и президент на ПЕС, за откриването на фолклорния събор „Мараш пее“

Пълен площад посрещна Сергей Станишев, председател на БСП и президент на ПЕС, за откриването на фолклорния събор „Мараш пее“. Момичета с народни носии и топла погача го посрещнаха още на входа на площада, а други го обсипаха с букети от червени рози. 

„Гордеем се с това, че България има история на държавата над 1300 години“, каза Станишев. Той обясни, че много империи са възниквали и са се разпадали, много народи са се претопявали, но ние сме оцеляли като държава, дух и нация. „В най-трудните моменти и изпитания, това което е давало надежда и чувство за общност, е бил народният дух и традицията. Самият факт, че тук вече над 50 години правите този забележителен събор говори за това колко важно е творчеството и поддържането на традициите“, каза той. Станишев допълни, че се радва всеки път, когато идва в Стралджа, защото вижда нещо ново, което се променя към по-хубаво. „Това е работата на един кмет, г-н Андонов, местната управа и на държавата ни като цяло“, каза лидерът на БСП. Той даде за пример нови лампи със слънчеви акумулатори, които спестяват средства. По думите на Станишев предишните години малките и средни общини са били загърбени от държавата и пропастта между столицата и останалите населени места е станала огромна. „И това беше много опасна тенденция. Именно за това последните 11, 12 месеца държавата се стреми чрез правителството на Орешарски, излъчено от моята партия, да започне да променя тази грозна действителност. Затова е създаден и национален фонд, който да помогне на общините, да се усети отношение от държавата към хората, които живеят навсякъде в страната“, уточни той. Станишев поздрави община Стралджа, която се е била подготвила добре и е спечелила проекти за близо 1 млн. лв. „Знам колко е труден животът на хората и нашата обща цел е да променяме тези неща“, заключи Сергей Станишев. 

Народният събор „Мараш пее“ не е само част от културния календар на Стралджа и България. Това е емблема на българщината с много дълбоки корени. Ако е вярно, че настоящето е в емоциите ни, миналото в паметта, а бъдещето в надеждите ни, то тогава днес ние сме богати и пребогати, с опит и очаквания. Това заяви Митко Андонов, кмет на общ. Стралджа. Той обясни, че този събор се провежда от 1962г. и като кмет на общината няма да се умори да настоява за повеждането му. Андонов благодари на Станишев за това, че е уважил събитието. 

По случай откриването на събора поздравителни адреси бяха получени от Пламен Орешарски, министър-председател на РБ и Кристиян Вигенин, министър на външните работи. Мероприятието продължи с концерт на ансамбъл „Българе“.