Достена Лаверн събра интелектуалци от запада и изтока на съвместна дискусия

Май 10, 2014 Новини БСП 0 773

Свидетели сме на уникален момент, в който най-накрая изтока и запада в Европа се обединяват в обща борба, в името на завръщане на човека като основна мярка на общите европейски политики

Свидетели сме на уникален момент, в който най-накрая изтока и запада в Европа се обединяват в обща борба, в името на завръщане на човека като основна мярка на общите европейски политики. Това заяви кандидатът за евродепутат Достена Лаверн на конференция, провела се по нейна инициатива, на тема „За каква Европа мечтаем? Алтернативи на неолибералния модел в полето на културата и образованието“. Тя изрази сигурност, че с подкрепата на присъстващите, както и на интелектуалци от  други европейски държави  "ще постигнем желания обрат в Европа". 

В конференцията взеха участие изтъкнати интелектуалци от Франция и Испания, като Бернар Ремо, Фарук Гюналтай, Од Боасе, Хосе Мануел Фахардо. В нея се включиха със свои изказвания и представители на българската академична общност като проф. Петър-Емил Митев, проф. Васил Проданов, д-р Борис Попиванов, и Росана Обрешкова др. в препълнената зала на НДК присъстваха над 100 български интелектуалци, университетски преподаватели, хора на изкуството, журналисти, част от които дейно изразиха своята тревога от случващото се в България и в Европа през продължилата повече от 3 часа дискусия.

Гостите от Франция и Испания очертаха пораженията, нанесени от доминиращия през последните десетилетия в Европа десен неолиберален модел върху развитието на изкуствата, на киното, на издателската дейност. Участниците в конференцията се обединиха около идеята, че е възможна и необходима една друга Европа, в която социалното измерение е водещо, в която културата и образованието възпитават ценности и изграждат човешката личност, а не са стока за продан, целяща изсмукване на лесни печалби. Общо беше убеждението, че политиката на десните води единствено до тотална хегемония на пазара и парите, убива автентичната европейска култура и превръща всеки човек в обикновен консуматор. "От това страда не само България, но западноевропейски общества, станали жертва на образците на чуждестранна масова култура. Потребни са общи усилия на национално и европейско ниво, за да се защити човешкото измерение на Европа, като място, където хората могат да търсят и намират своето щастие. Задача на следващия Европейски парламент е да върне образованието и културата на хората", категорични бяха гостите на конференцията. Тя заявиха подкрепата си да се въведат нови правила за насърчаване и защита на европейските културни и образователни достижения, да се преразгледат бюджетните възможности на ЕС и да се позволи на истинските хора на духа да създават европейското „общество на знанието “, а не самозваните експерти на различни фондации и тинк-танкове. Гостите от Франция и Испания приветстваха кандидатурата на Достена Лаверн за Европейския парламент от листата на Коалиция за България и БСП, и специално посочиха колко позитивен сигнал е влизането на тази проблематика в дневния ред на европейските избори и на българската и европейската левица. В заключение д-р Достена Лаверн се обяви за общоевропейски диалог по разглежданите въпроси в един бъдещ Конвент за образованието и културата, който би обединил идеите и инициативите на хора от целия ЕС за постигане на обрат в досегашната дясна хегемония.