Старозагорските социалисти почетоха 9-ти май

Членове и симпатизанти на БСП, на Отечествен съюз и Български антифашистки съюз в Стара Загора почетоха 69-та годишнина от края на Втората световна война и победата над фашизма

Членове и симпатизанти на БСП, на Отечествен съюз и Български антифашистки съюз в Стара Загора почетоха 69-та годишнина от края на Втората световна война и победата над фашизма. Пред Паметника на съветския воин в парк "Аязмото" се събраха млади и стари, българи и руснаци, за да отдадат почит към загиналите по бойните полета.

"Светът отбелязва 9-ти май като Деня, в който свършва най-страшната, изпепеляваща земя и хора война - Втората световна. Европа отбелязва 9-ти май като Ден на победата на антихитлеристката коалиция над фашизма. И като ден на надеждата, че страшните години на унищожение няма да се повторят. Затова 9-ти май е и Ден на Европа", се казва в разпространената листовка от  Отечествения съюз и Българския антифашистки съюз в Града на липите. "9-ти май е празник със сълзи на очи. В този ден казваме "не" на войната, искаме мирно и тихо небе, няма да позволим фашизмът да се върне в Европа", каза пред събралите се граждани Марина Владимирова, председател на "Руски клуб и приятели". Тя обясни, че за четвърта поредна година участниците в тържествата се закичват с оранжево-черни ленти, каквато е лентата на Георгиевския кръст "За храброст". Това се прави в подкрепа на инициативата "Аз помня, аз се гордея" подета от руски младежи. 

Юбилейни медали по повод годишнината бяха връчени на ветерани от войната и участници в съпротивата срещу фашизма. Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва в Стара Загора също връчи отличия на свои членове и дружества, работили за възстановяване на войнишките паметници. Да се поклонят пред подвига на съветските войни дойдоха и депутатите от Коалиция за България Георги Гьоков и Марияна Тотева, както и областният лидер на БСП Васил Самарски. Честването продължи с концерт в Младежкия дом.