Ветерани пресъздадоха партизанската епопея и руският подвиг при битката за Сталингард довели до Деня на победата 9 май

Май 09, 2014 Новини БСП 0 1172

 Ветераните носители на червената идея, носещи в сърцата си спомените от събитията около капитулацията на нацистките сили край Сталинград и партизанското движение в неврокопскор дало свидни жертви в борбата с хитлеро-фашизма, пресъздадоха паметните събития на млади социалисти, които бяха завладени от техния жив разказ и драмата на тези обагрени с кръв преломни времена за Европа и света

 Ветераните носители на червената идея, носещи в сърцата си спомените от събитията около капитулацията на нацистките сили край Сталинград и партизанското движение в неврокопскор дало свидни жертви в борбата с хитлеро-фашизма, пресъздадоха паметните събития на млади социалисти, които бяха завладени от техния жив разказ и драмата на тези обагрени с кръв преломни времена за Европа и света.

Срещата в препълнения клуб на БСП в Гоце Делчев се проведе по инициатива на председателят на БСП-Гоце Делчев Валери Сарандев, който бе поканил двама от ветераните в редиците на БСП – заслужилия партизанин, член на Неврокопския Партизански отряд „Анещи Узунов“ – Иван Кутинов, който скоро отпразнува 97 години и подполковник от резерва Богдан Боцев, който изучава подробно събитията около втората световна война.

Заслужилият партизанин Иван Кутинов запозна младите социалисти с действието на  Неврокопския Партизански отряд „Анещи Узунов“, който е кръстен на младия секретар на РМС и член на Околийския комитет на БКП Анещи Узунов, който загива геройски при засада на прохитлеристката българска милиция край село Рибново.

Отрядът  действа в околностите на Неврокоп по време на партизанското движение в България (1941-1944), като се прочува с няколко дръзки акции срещу пронацисткото управление, при които падат свидни жертви като комисар Йордан Кискинов, Георги Папалезов, Андон Донков, Георги Чонев и други.

Другият лектор на срещата- подполковник Боцев, запозна младежите с героичните и драматични събития около Втората световна война и най-вече с едно от най-големите сражения по време на войната, изходът от което слага началото на коренен прелом във военните действия, а именно Сталинградската битка. По време на 200-дневната битка за Сталинград загиват около 2 милиона души, над 1 милион, от които са руснаци. Героична епопея, довела до безусловната капитулация на нацистките сили, ознаменувана на 9 май 1945 година с подписа на началникът на генералния щаб на Вермахта фелдмаршал Кайтел, който признава разгрома на нацистка войска край Сталинград. Една руска саможертва, която спасява света от хомота на болната авторитарна нацистка идеология, величие събрано само в две кратки думи, които произнасяме всяка година с почит на девети май „День победы”.