Паметникът на Никола Вапцаров бе върнат в градинката зад Националната художествена галерия, по инициатива на Коалиция за България

Май 08, 2014 Новини БСП 0 987

По инициатива на народните представители от Коалиция за България (Комисия за култура и Комисия за образовани и наука в НС) и с подкрепата на председателя на БСП Сергей Станишев паметникът на поета Никола Вапцаров бе върнат в градинката зад Националната художествена галерия

По инициатива на народните представители от Коалиция за България (Комисия за култура и Комисия за образовани и наука в НС) и с подкрепата на председателя на БСП Сергей Станишев паметникът на поета Никола Вапцаров бе върнат в градинката зад Националната художествена галерия. Творбата е дело на известния български скулптор антифашист Николай Шмиргела. Преди 2 години по време на правителството на ГЕРБ, с разпореждането на тогавашния министър на културата Вежди Рашидов, скулптурата на поета-антифашист бе преместена в Музея на социалистическото изкуство.  Днешното събитие с връщането на творбата на Шмиргела съвпада с началото на честванията по случай 105 години от рождението на Вапцаров.

На церемонията по повторното откриване но монумента слова произнесоха председателят на Народното събрание Михаил Миков, зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов,  министърът на културата д-р Петър Стоянович, поетът и драматург Петър Анастасов. В тържеството взеха участие народните представители от Коалиция за България,  писатели, хора на изкуството и културата, както и Достена Лаверн, кандидат за евродепутат на левицата. На мероприятието присъстваха ръководството на Съюза на българските писатели, на Съюза на народните читалища, на Българския антифашистки съюз, двамата писатели със смъртни присъди от времето на фашизма - Анжел Вагенщайн и Кольо Георгиев, изтъкнати общественици и политици като Георги Йорданов и Любомир Коларов.   Събитието уважи и племенникът на поета Никола Вапцаров – Никола Вапцаров, председател на фондация „Вапцарова вяра”.

Социалистите предлагат мястото зад НХГ да се превърне в средище на младите творци и поети.

По-късно Достена Лаверн заяви: „Връщането на паметника символизира връщането на левите интелектуалци на обществената сцена като хора с хуманни идеали, насочени към бъдещето.При надигане на фашистка вълна в Европа, особено важно е съхраняването на историческата памет на поетите- антифашисти в цяла Европа, между които Вапцаров, Лорка, Янис Рицос и др”.

Вапцаров е удостоен посмъртно със Световната награда за мир – избран измежду десетки предложения от десетки страни. Луи Арагон, който го предлага за нея, пише в мотивите си , че му я присъжда с гордост.През1942 г. е осъден на смърт по силата на Закона за защита на държавата. Разстрелян  e от тогавашните български власти на гарнизонното стрелбище в София заедно с Антон Иванов, Антон Попов, Петър Богданов, Георги Минчев, Атанас Романов.Единствената му стихосбирка, издадена приживе е „Моторни песни“  (1940 г.) Наградата е връчена на 3 декември1953 г. по време на Втория конгрес на мира на майка му Елена Вапцарова. Поезията на Вапцаров е преведена на 52 езика, между които - всички европейски езици,  японски и китайски.