Атанас Мерджанов: ГЕРБ признават, че Законът за МВР е добър, но спират приемането му

Май 08, 2014 Новини БСП 0 1273

Категорично реакцията на Кирил Добрев беше оправдана

Категорично реакцията на Кирил Добрев беше оправдана. Вчера бяхме свидетели за пореден път на едно осуетяване на предотвратяване на приемането на Закона за МВР с процедурни хватки. Това заяви в ефира на BTV зам. - председателят на ПГ на КБ и председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Атанас Мерджанов. Той обясни, че вносител на закона за МВР е Министерски съвет и е минал през няколко проверки. По думите му това е най-дълго обсъждания закон за МВР и от края на месец септември той е на сайта на МВР,  минал е през няколко проверки на общественото мнение, в следствие някои от текстовете са отпаднали. Народният представител обясни, че между първо и второ четене ГЕРБ са имали възможност да вкарат над 110 текста, една немалка част от които са били приети и не могат да го отрекат. По думите му ГЕРБ си противоречат като казват, че законът е толкова добър, че с него ще се купят гласовете на полицаите, а спират приемането му. "По мнение и на шестте синдиката, законът е добър, полезен и нужен, но е трудно това да се признае. Ако обществото и държавата изискват бързи и ефективни действия по отношение на сигурността, трябва да осигурят полицаите по надлежния ред. Нещо, което те не получиха от предходното правителство", каза още председателят на вътрешната комисия.

 

На въпрос дали на полицаите е заплатен извънредният труд за протестите, той отговори, че финансовите въпроси на МВР са гарантирани от бюджета, което е заявил и финансовият министър. "Невсичко е платено, но след приемането на закона, тези въпроси ще бъдат уредени”, посочи Мерджанов.  Той обясни и че парите за социалните придобивки на служителите на МВР също са планирани и гарантирани от бюджета и към момента не се предвижда актуализацията му.

"Твърденията, че МВР се превръща отново в ДАНС са внушения. Скандалите в ДАНС престанаха да се случват, от както се смени властта и ги няма безконтролните СРС-та. Ние ще положим всички усилия и с извънредни заседания, да приемем закона", заяви Мерджанов.

 

На въпрос дали идеята за създаване на парламентарна комисия за срещата на президента Плевнелиев с висш представител на EVN, Мерджанов отговори: "Всеки български властник и политици, и министри, и президентът трябва да бъдат на чисто с избирателите си и всички съмнения, които се прокрадват в обществото, трябва да бъдат изчистени. И БСП ще подкрепи такава комисия."