Близо 35 млн.лв. инвестира държавата през последните 3,5 години за възстановяването на православни храмове в страната

Министър-председателят присъства на традиционния събор около Гигинския манастир  Министър-председателят Сергей Станишев посети манастира „Св

Министър-председателят присъства на традиционния събор около Гигинския манастир 

Министър-председателят Сергей Станишев посети манастира „Св.Св.Козма и Дамян" край с.Гигинци, Пернишко. В негово присъствие беше осветена 100- килограмова църковна камбана, дарена от Министерския съвет. Премиерът присъства на църковна служба в храма по случай обновлението му и разгледа целия манастир, който се възстановява в последните години.      

Много се радвам, че в един изоставен в предишните години манастир днес има живот, има монаси, а и все повече хора го посещават, каза премиерът. Той съобщи, че през последните три и  половина години държавата е инвестирала близо 35 млн. лв. във възстановяване на православни храмове в страната. Това бе направено много целенасочено и съобразно обществения интерес, защото хората, българската народопсихология и традиция се нуждаят от живота и надеждата, давани от храмовете, посочи Сергей Станишев. По думите му особено внимание е било насочено към национално-значимите манастири - Рилски, Бачковски и Света гора. Независимо от финансовата криза процесът на възстановяване и обновяване на църквите ще продължи, заяви още министър-председателят.

След отслужената празнична литургия премиерът се присъедини и към хората, които се бяха събрали на традиционно провеждащия се на 2-ри май събор около светата обител.