Сергей Станишев: Моята прогноза е, че тези избори няма да бъдат повод за предсрочни такива

Май 03, 2014 Новини БСП 0 1154

Стремим се и търсим доверие за първа политическа сила и моята прогноза е, че резултатът от тези избори ще бъде такъв, че да няма повод за предсрочни парламентарни избори

Стремим се и търсим доверие за първа политическа сила и моята прогноза е, че резултатът от тези избори ще бъде такъв, че да няма повод за предсрочни парламентарни избори. Това заяви в ефира на БТВ лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев. Той допълни, че за съжаление в България се говори твърде малко какъв е изборът за европейските избори и какво се решава с тях. По думите му тези избори са различни, защото всеки един избирател може да посочи кой иска да види начело на ЕК и това е и причината за два дни в страната ни да дойдат двамата основни кандидати за председателското място на комисията. В тази връзка той изтъкна, че кандидатът на социалистите Мартин Шулц винаги е имал справедливи позиции спрямо страната ни и поставя на първо място като приоритет работните места и това Европа да бъде по-социална. „Този път от гласовете на българите може да зависи коя политическа сила в Европа ще надделее, защото нещата са на кантар – 50 на 50 и всеки глас може да наклони везните. Този път решенията няма да се взимат зад закрити врати, като сделка между премиерите“, обясни Станишев.

Относно споровете колко хиляди са били на площада на първомайския митинг, организиран от БСП, лидерът на партията заяви, че истинското политическо преброяване ще бъде на предстоящите избори, когато избирателите ще кажат своята дума. Той допълни, че постоянно се среща с членове и симпатизанти на партията, с граждани и това, което те заявяват е, че искат социалното разнмразяване, започнато от правителството на Орешарски, да продължи по-убедително и в никакъв случай да не се връща предишното арогантно и репресивно управление.

На въпрос защо той е водач на листата на БСП за евровота и ще стане ли евродепутат, Станишев отговори, че е начело на листата като знак към членовете и симпатизантите на партията за значението на тези избори, защото по думите му те са съдбовни за Европа, а от там и за България. Той отхвърли тезата, че това му действие е подвеждане. „Подвеждане би било както други хора са правели да се кандидатират със заявката, че влизат в ЕП, а след това не отиват. Аз съм казала позицията си много преди това – че водя листата като политически ангажимент и смятам, че като лидер на ПЕС е мое задължение също така да покажа ангажимент към тези избори в моята страна, защото резултатите в България са от значение и за общия резултат в Европа“, допълни Станишев.

Помолен да коментира проектът АБВ Станишев заяви, че основната грешка на Първанов и Калфин е, че са решили, че техните личности са по-големи от една кауза и че техните рейтинги навремето са основание да осъществят един чисто властови проект, а не идеен. „Ние в БСП и тяхната формация сме в различни категории – те се борят да прескочат бариерата, а БСП се бори за първото място“, допълни лидерът на социалистите му. По думите му АБВ реално обслужва политическия опонент на БСП, защото малко, но все пак късат от левицата. „Всяка една личност в БСП се изгражда от нашата партия – в нея се инвестира, дава се шанс. Видяхме колко тежи Ивайло Калфин с подкрепата на Стефан Данаилов и БСП – близо 1 милион гласа и ще видим след няколко седмици колко тежи той, без БСП, но с Георги Първанов“, заключи Сергей Станишев.