Илияна Йотова в Ловеч: Убедителната победа на Коалиция за България на евроизборите означава стабилност на кабинета Орешарски

Апр 29, 2014 ЛОВЕЧ Новини БСП 0 856

Евродепутатът от Коалиция за България Илияна Йотова, която е втора в листата за предстоящите евроизбори, представи предизборната платформа на социалистите на среща с журналисти в Ловеч

Евродепутатът от Коалиция за България Илияна Йотова, която е втора в листата за предстоящите евроизбори, представи предизборната платформа на социалистите на среща с журналисти в Ловеч. Заедно с нея на посещение в града на люляците бе и 27-годишният кандидат за евродепутат от левицата Момчил Неков.

Илияна Йотова заяви, че предстоящите избори за евро парламент са от съществена важност, защото от това как ще се представи БСП на тях зависи как ще изглежда България. По думите й, въпреки очакваната ниска избирателна активност, 25 май е тест за настроенията в страната.

Евродепутатът подчерта, че на този етап силите на Европейската народна партия и Партията на европейските социалисти са изравнени. Според нея голям ръст бележат представителите на популистките и ксенофобски партии в Европа. „Това е много опасно, защото те могат да навлязат в ролята на балансьор през следващите пет години и представят в негативна светлина европейския проект“, допълни Йотова.

„Отговорността, как ще се представим тук в България, е много голяма, тъй като нашият лидер е и председател на Европейските социалисти“, подчерта още Йотова. И допълни, че за пръв път от 10 години насам има огромни шансове Европа да бъде с ново политическо съотношение – социалистите да управляват парламента. От това как той ще се формира до голяма степен зависи кой ще е председател на следващата Европейска комисия.

 „Убедителната победа на Коалиция за България означава стабилност на кабинета „Орешарски”, заяви евродепутатът, като посочи, че това означава и още един мандат, за да изпълнят програмата си и то в посоката, в която БСП са спечелили доверие преди една година на националните избори.

Друга важна задача, свързана с евроизборите, е да си представата как ще изглежда България през следващите 5 години. „Предишното правителство нямаше такава визия. Искаме да знаем как защитаваме непосредствените си интереси, свързани с няколко неща, които за нас са приоритет – защитата на нашите работници в свободното движение срещу всякакви ограничения в Европа, както и кризата с бежанците“, допълни Йотова. Тя заяви още, че в следващите 5 години за България и за останалите страни от външната граница на Европа трябва да бъдат извоювани преференциални условия, защото България не може да поеме този миграционен натиск.

През следващия програмен период по новия Фонд за миграция и убежища България ще получи обидно малко пари – малко над 10 милиона евро. На следващо място основна задача и на правителството, и на евродепутати, и на всички онези, които работят в европейски институции, трябва да бъде отпадането на този мониторинг, който вече 7 години виси на България като воденичен камък. Той вече е неефективен и не носи резултати.

 „Сегашното правителство, първо от 25 години насам, се осмели да повдигне въпроса за индустриализацията“, посочи Йотова. По думите й в края на май се очаква първия план на правителството за реиндустриализация, който трябва да се подложи на обсъждане. „Работи са по изграждането на технологични паркове, единият от тях с приоритет в Северозападен регион, тъй като той е най-беден в Европа“, допълни тя.

На срещата с медиите Илияна Йотова посочи, че Министерството на земеделието има амбицията да създаде преработваемо предприятие с външно-търговска насоченост. Идеята е икономиката да бъде насочена към преработваемия бизнес и износа на стоки, които създават работна ръка и носят добавена стойност.

Въпросът за приемането на България и Румъния в Шенген също беше обсъден в Ловеч. Според евродепутатът ни има решение на Европейския парламент за приемането на двете държави. Илияна Йотова заяви, че институцията, която трябва да вземе решение за нашето членство в Шенген, е Съветът на министрите на Европа. „Все още съществува регламента, че ако една държава е против, не може да се вземе решение. Нещата ще се променят, ако ЕК се управлява от Мартин Шулц и социалистите имат мнозинство, защото Комисията няма формални решения по отношение шенгенското членство на която и било страна“, допълни Йотова.

В този мандат на Европейския парламент приехме цялостна реформа за промяна на шенгенското членство в Европейския съюз, който предвижда не само Съвета да решава кой ще членува в Шенген, но и Европейската комисия да има правомощия да казва сой е готов за Шенген, стана ясно още от срещата.