Врачански предприемачи се оплакаха на Илияна Йотова от непосилните условията на тръжните процедури за дейностите на местните власти

Апр 29, 2014 Новини БСП 0 860

„Промените в Закона за обществените поръчки трябва да защитават българското производство

„Промените в Закона за обществените поръчки трябва да защитават българското производство. Не можем да наложим забрани за внос на материали от Китай и Индия, защото живеем в отворен свят и ще нарушим принципа на конкуренцията. Напълно задължително обаче е да заложим критерии за качество в националното ни законодателство. Трябва обаче да отчитаме, че голяма част от пречките си създаваме ние сами в България и причината не е в изискванията на европейското законодателство“, заяви Илияна Йотова – депутат в Европейския парламент и кандидат на Коалиция за България на предстоящите избори  на срещата си с представители в Търговско-промишлената палата в гр. Враца.

Представителите на бизнеса споделиха с г-жа Йотова, че въвеждането на единна данъчна сметка е една от най-големите пречки пред българския бизнес и създава реални опасности за съществуването, особено на по-малките фирми.

Според българския евродепутат, фирмите в България не знаят почти нищо за възможностите извън оперативните програми – така наречените директни  финансирания  като програма «Прогрес», които са създадени тъкмо за подкрепа създаването на малък и среден бизнес. «Банките по принцип държат много високи лихвени проценти по кредитите за създаване и развитие на фирми, а с настъпването на кризата  правилата се ожесточиха още повече. В такава тежка ситуация социалистите дадохме цялата си подкрепа за програми като «Прогрес», чрез която българските предприемачи могат да получат финансиране до 25 000 евро за създаване и развитие на бизнеса си при много ниски лихви и дълъг период на изплащане.», каза г-жа Йотова. Тя напомни, че работата на Българската банка за развитие бе умишлено замразена от Бойко Борисов, за да може да се спира достъпът към нисколихвени кредити и да се обслужват интересите на едрите банки.

Г-жа Йотова повтори позицията си, че е време не просто да отчитаме каква е усвояемостта на европейските средства, но и за какво точно се усвояват и какви цели ще преследваме при тяхната реализация в България. «Трябва да сме наясно, че европейските пари могат да ни служат само като помощни колела на икономиката, но тя няма да върви, докато не определим какво и как ще развиваме, на какво ще заложим и докато не изчистим проблемите в собственото ни законодателство, които спират развитието на българския бизнес.», заяви Илияна Йотова. «Настоящото правителство трябва да компенсира липсата на специално финансиране на най-бедния район в ЕС – Северозападна България – възможност, пропиляна от правителството на ГЕРБ. Териториално интегриран район – Северозападна България, е една възможност, която изисква добро планиране и добра стратегия. Според г-жа Йотова те трябва да включват интегрирани дейности от средното образование до икономическото и индустриално изграждане. Правителството на Орешарски извежда като специален приоритет развитието на тази част от нашата страна”, подчерта българският евродепутат.