Сергей Станишев: Амбицирани сме да преодолеем негативния образ на България в ЕС

 Високо ценя открития диалог и сътрудничеството с ОЛАФ, каза премиерът Сергей Станишев по време на срещата си с генералния директор на Европейската служба за борба с финансовите измами Франц-Херман Брюнер

 Високо ценя открития диалог и сътрудничеството с ОЛАФ, каза премиерът Сергей Станишев по време на срещата си с генералния директор на Европейската служба за борба с финансовите измами Франц-Херман Брюнер. Той е на еднодневна официална визита у нас по покана на вицепремиера по управление на европейските фондове Меглена Плугчиева. За по-видими резултати, реални присъди за злоупотреби с еврофондовете и за по-ефективна комуникация между институциите, ангажирани в борбата срещу нарушенията при усвояването на европейски средства, се обявиха премиерът Сергей Станишев и Франц-Херман Брюнер.

Проблемите при усвояването на еврофондовете се обсъждат редовно и на най-високо ниво и това е перманентен процес, заяви премиерът по време на срещата си с генералния директор на ОЛАФ. Той подчерта, че темата е обект на широк публичен дебат у нас и тя не може да бъде избегната от нито един политически субект. Амбицирани сме да постигнем всичко, което е залегнало в плана на действие на правителството, и да преодолеем негативния образ на страната ни, който се изгражда целенасочено през последните няколко месеца, подчерта министър-председателят. 

Той бе категоричен, че правителството ще продължи да прави всичко необходимо, за да подобри комуникацията между институциите, ангажирани с усвояването на европейски средства. Ще продължи и натискът за повече прозрачност и ефективна превенция на злоупотребите с еврофондовете. Премиерът посочи, че все още страната ни има много слабости, но именно затова правителството подхожда конструктивно към докладите на Европейската комисия по механизма за сътрудничество и верификация. Винаги съм казвал, допълни премиерът, че имаме още много да учим като страна-членка на Европейския съюз. Но трябва да преодолеем негативните ефекти от лошия имидж на страната ни и ще дадем всичко от себе си, за да го постигнем, категоричен бе министър-председателят. Ще работим още по-упорито и в тясно сътрудничество както с ОЛАФ, така и с всички ангажирани институции, за да постигнем по-видими резултати на всички нива, подчерта още той.

Много е важно усилията за преодоляването на недостатъците в усвояването на европейските средства да бъдат трайни и свършеното през последните месеци да продължи и занапред, заяви пред премиера Сергей Станишев генералният директор на ОЛАФ. По думите му, необходим е общ подход в работата на всички звена, ангажирани в борбата със злоупотребите с еврофондовете. Важно е не просто да работим за преодоляване на кризата с усвояването на европейските средства, а за решаването на проблемите, подчерта гостът. Това, което правим в момента, е превенция на бъдещи проблеми в дългосрочен план, допълни той.

Премиерът Сергей Станишев и Франц-Херман Брюнер споделиха становището, че моментът е критичен и ако правосъдието не осъзнае своята отговорност и не са налице реални присъди, постигнатото до момента може да бъде поставено под въпрос. Не казваме, че конкретни имена трябва да бъдат осъдени, подчерта Брюнер и допълни, че са необходими реални присъди и в тази посока трябва да бъде показан напредък.

От ключово значение е работата и през следващите месеци да продължи, бяха единодушни още премиерът и генералният директор на ОЛАФ. На политическо ниво има разбиране на ситуацията, но е необходима и по-силна подкрепа за тези усилия, като основната цел е постигането на видими за гражданите резултати. Според Брюнер, това е и въпрос на политическо решение.

По време на срещата бе подчертана и необходимостта от подкрепа за работата на ДАНС и съвместните специализирани звена, които работят по злоупотребите с европейски средства. Генералният директор на ОЛАФ даде висока оценка на дейността на съвместните спецзвена и на групите за контакт с ОЛАФ в ангажираните с усвояването на средствата от ЕС институции.

Трябва да стане по-видима и ролята на Меглена Плугчиева, като вицепремиер, който не просто управлява процеса на усвояването на европейските средства, но и създава структури и въвежда практики, които ще имат дълготраен положителен ефект и в бъдеще, подчерта още Брюнер. Премиерът Сергей Станишев и генералният директор на ОЛАФ изразиха високата си оценка за работата на вицепремиера, особено по отношение на организацията и координацията на дейностите по превенция на злоупотребите с европейските фондове.

Нещата се движат в правилната посока и е много важно да бъде отчитана ситуацията, каквато е била в началото, и постигнатото в настоящия момент, каза още генералният директор на ОЛАФ пред премиера Сергей Станишев.