Петър Курумбашев: Проблем е, че не усещаме ЕС като наш дом, а се чувстваме гости

Апр 27, 2014 ПАЗАРДЖИК Новини БСП 0 1031

Все повече хора в България разбират какво работят евродепутатите и че решенията, които се взимат в Брюксел, касят тяхното ежедневие

Все повече хора в България разбират какво работят евродепутатите и че решенията, които се взимат в Брюксел, касят тяхното ежедневие. Това заяви на брифинг в Пазарджик кандидатът за евродепутат от Коалиция за България Петър Курумбашев. "Проблем е, че не усещаме Европейския съюз като наш дом и се чувстваме гости, а можем да формираме политиката", допълни той.  „През тази година България получава субсидии в размер на 730 млн. евро за земеделие и до 2020 г.  средствата ще нараснат до 800 млн. евро. Когато говорим със земеделци за селскостопанска политика, всеки вече разбира, че ние трябва да имаме представител в Комисията по земеделие, защото там се определят насоките как да бъдат разпределени парите в тази област, а това са 40% от бюджета на Европейския съюз”, каза Петър Курумбашев. "Лично аз виждам своята реализация в Комисията по околна среда, здравеопазване и безопасност на храните, тъй като имам опит в тази сфера, а дали това ще се случи - зависи от резултата, който ще покажат социалистите в Европа", коментира кандидатът за евродепутат от Коалиция за България. Според него хората са разочаровани от дясната политика. „Кандидатът на ПЕС за председател на Европейската комисия Мартин Шулц зададе няколко много човешки въпроси – способни ли сме да чувстваме болката на хората, които нямат работа, на възрастния човек, който не може да си плати ипотечните вноски, на младите, които нямат жилища и перспектива. Надявам се левицата в следващия си мандат да даде отговор на тези въпроси и да покаже своята социална чувствителност”, каза Курумбашев. Той е категоричен, че тези избори са важни не само за провеждане на лява политика в Европа, но и за това какво ще се случи в България на 26 май, за подкрепата на правителството. "Нищо друго не ни устройва освен победа", подчерта той. 

Петър Курумбашев прогнозира, че най-вероятно само трите големи партии – БСП, ГЕРБ и ДПС ще излъчат евродепутати, а останалите няма да прескочат 6%-ната бариера. Според него най-смислено е кампанията да протече в срещи с хора и посочи, че вече е провел 30 срещи и ще направи още толкова.