Достена Лаверн: Европа трябва да стане съюз на солидарните държави

Апр 26, 2014 ПЛОВДИВ Новини БСП 0 892

Настъпва исторически момент в Европа, в който лявото ще престане да прави компромиси с десните партии, с финансовите интереси, които опустошиха доверието на гражданите

Настъпва исторически момент в Европа, в който лявото ще престане да прави компромиси с десните партии, с финансовите интереси, които опустошиха доверието на гражданите. Това заяви кандидатът за евродепутат от КБ Достена Лаверн по време на среща с жителите на район „Северен” в Пловдив. Тя добави, че за нея много по-важно е това, какво правим за хората. "Сега е време разделно, моментът е повратен. Обществото, а не пазарът е важен", категорична бе Лаверн. По думите й през последните повече от 15 години Европа се управлява от десни политици и те залагат правилата и за България. "Преходът в България бе твърде десен. По време на кръглата маса беше постигнат консенсус за пазарна икономика и за социална държава, но десните политици бързо забравиха втората част, пренебрегнаха социалния аспект", категорична бе авторката на "Експертите на прехода".

"Европа трябва да стане съюз на солидарните държави, защото сме свидетели как десните правителства унищожават бедните държави. Спасяват се  банките и всякакви финансови институции, но хората фалират", заяви Достена Лаверн на въпрос защо ни е членство в евросъюза, зададен по време на срещата.

Образованието, културата и науката е мисията на Лаверн в ЕП

Достена Лаверн подчерта, че образованието, културата и науката е нейната мисия в Европейския парламент. "Инвестирането в тези области ще доведе и до развитие в икономиката, защото развитието на науката е свързано и с идеята на социалистите, на БСП за реиндустриализация. България е малка страна и трябва да инвестира във високотехнологични производства. Имаме изключително добри специалисти и учени.  И аз се надявам с помощта на доц. Кирчо Атанасов, народен представител от БСП, човек, когото много уважавам и който днес е с нас, да се опитаме да направим и необходимите законови промени, за да останат младите в България. Защото изтичането на мозъци в чужбина е безобразно и безумно. То може да бъде спряно, ако се осигурят условия за създаване на научни екипи, финансирани от ЕС. Дават се трилиони от бюджета на данъкоплатеца в ЕС, за да се запушат дупките на банките, да се спаси банковият сектор. Но спасяването му, без той да върне инвестицията в обществото, е престъпление", категорична бе Лаверн.