България се открои като надежден и конкурентноспособен търговски партньор по време на посещението на Станишев в Москва

Руската страна приема всички български аргументи и в средата на месец май ще бъде подписано споразумението по „Южен поток"   През последните години българо-руските икономически връзки достигнаха най-голяма си динамика за две десетилетия

Руската страна приема всички български аргументи и в средата на месец май ще бъде подписано споразумението по „Южен поток"

 

През последните години българо-руските икономически връзки достигнаха най-голяма си динамика за две десетилетия. Всичко това бе постигнато в резултат на целенасочените ни действия и мерки, защото за нас Русия е традиционен и един от най-важните външноикономически партньори. Това заяви премиерът Станишев при откриването на Българската национална търговско-промишлена изложба, която е част от програмата за отбелязване на Годината на България в Русия. Изложбата е най-мащабното досега представяне на експортния потенциал на страната ни за последните 20 г. Целта й е да насърчи допълнително износа за един от основните външно-търговски партньори на страната ни и да се откроят възможностите на България като пълноправен член на ЕС и надежден партньор, предлагащ конкурентни стоки и услуги.

Пред руския премиер Путин Сергей Станишев изрази своята увереност, че ползотворното и взаимноизгодно сътрудничество между България и Русия ще продължи и през следващите години и не пропусна да отбележи, че има още много работа, която трябва да се свърши както от правителствата, така и от деловите среди на двете държави. Според българския премиер има огромен потенциал в партньорството на регионално ниво и затова основен акцент се поставя върху представянето на българската икономика в редица области на Руската федерация.

Пред участниците в българо-руския бизнес форум, който съпътства изложбата, премиерът Станишев представи актуалната икономическа ситуация у нас и предимствата да се прави бизнес в България. Той посочи, че благоприятните условия за предприемачество са довели до забележителен напредък в страната ни през последните години: икономически ръст от над 6%, което ни нарежда на едно от челните места в ЕС по динамика на развитието, и над 20 млрд. евро чуждестранни инвестиции за три години и половина.

Непосредствено преди откриването на Националната търговска изложба се състоя среща на „четири очи" между премиерите Сергей Станишев и Владимир Путин. По-късно стана ясно, че руската страна приема всички български аргументи и в средата на месец май ще бъде подписано споразумението по „Южен поток", което урежда отношенията между газовите компании на България и Русия - Българския енергиен холдинг и «Газпром», до създаването на общото акционерно дружество.

Доволен съм, че точки, които са важни за българската страна, бяха отразени в споразумението, коментира премиерът Станишев.

Премиерите на Българиа и Русия са обсъдили и реализацията на АЕЦ «Белене». Проектът е изключително важен за енергийната независимост на България и целия регион. За реализацията му досега бългтарската държава е осигурила около 400 млн. евро, подчерта още премиерът Станишев.Според него, изпълнението на ключовите проекти ще засили енергийната тежест и ролята на България и ще позволи на страната ни още по-добре да отстоява интересите в енергийната сфера.

След срещата си с Владимир Путин премиерът Станишев разговаря и с президента Дмитрий Медведев. В началото на разговорите руският държавен глава каза, че е запознат в детайли за хода на разговорите вчера и днес и приветства конструктивния диалог между двете страни.