Достена Лаверн: ПЕС ще иска въвеждане на минимална работна заплата в ЕС

Апр 16, 2014 Новини БСП 0 916

В момента един от най – важните проблеми, не само на България, а и за Европа, е младежката безработица

В момента един от най – важните проблеми, не само на България, а и за Европа, е младежката безработица. Това заяви кандидатът за евродепутат от КБ Достена Лаверн на пресконференция в Бургас. „Тя е чума, която върлува в Европа. В Испания достигна 20%. В България положението няма да се промени, докато не променим самия Европейски съюз. В момента ГЕРБ само петнят името ни в съюза. На мен лично това ми е обидно. Интересът на България в момента може да се защити единствено от Партията на европейските социалисти”, категорична бе Лаверн. Тя заяви, че от ПЕС ще искат въвеждане на минималната работна заплата за Европейския съюз. „Ако това се случи, в голяма степен ще бъде решен проблемът със социалния дъмпинг. Какво означава това – в момента, ако българин отиде да работи в Германия, не се знае какъв трудов договор ще сключи. По този начин се създава една омраза между страните-членки на ЕС, тъй като се счита, че ние им вземаме хляба”, каза още социалистката. По думите й напоследък в ЕС е налице политика на 3 % граница на бюджетен дефицит. „Така пряко се засяга финансовият суверенитет на държавите, членуващи в съюза, което от своя страна обрича страни като България на постоянна криза”, допълни тя.

 Предложенията на ЕНП не работят в полза на България

 Достена Лаверн подчерта, че в Европа на българите се гледа като на бедни и неконкурентноспособни. „България не трябва да се държи като ученичка, която чака ЕС да и пише 3 или 6. Тя определи твърденията на Томислав Дончев за преодоляване на мръсна кампания в България и провеждането на европейски дебат, като пожелателни. „ГЕРБ нямат интерес да бъдат конкретни, защото предложенията на ЕНП, към която те принадлежат, не работят в полза на България.  Българските граждани трябва да разберат, коя партия зад какво стои, по въпроса за трансатлантическото споразумение, финансовата политика на ЕС, 3% бариера на бюджетните дефицити, защитата на трудовите и социални права”, каза тя.

 Държавите в ЕС трябва да дават посока за развитие на образованието

 Пазарите в глобалния свят са плаващи и не те, а държавите в ЕС трябва да дават посока за развитие на образованието, тъй като пазарът не развива човешкият капитал, а го използва и изхвърля”, заяви Достена Лаверн по време на лекция в „Тракийски университет” в гр. Ямбол. По думите и важна бъдеща задача е създаването на бюра за обучение на студенти за разработване на европейски проекти.

На бизнес форум в община Тунджа, кандидатът за евродепутат от КБ подчерта, че би било добре да се предложат работни срещи за повишаване конкурентноспособността на българският бизнес, особено в сферата на земеделието.

Катя Колева: В Брюксел са нужни депутати, които да отстояват националния ни интерес

Ако погледнете групата на ЕНП, ако се замислите кои са българските евродепутати в нея, ще установите, че вътре са не само представители на ГЕРБ. Вътре са и представители на Демократи за силна България, на СДС. Хора, които в нашата страна трудно комуникират по между си. Хора, които в нашата страна не са единни. А ние очакваме, когато отидат в Брюксел, в Европейския парламент, те да отстояват не само тяхната дясна позиция, но да отстояват наистина достойното представяне на България в Брюксел. Това заяви кандидатът за евродепутат от КГ Катя Колева пред журналисти в Бургас. Тя бе категорична, че трябва някои да отстоява българския интерес. „В групата на социалисти и демократи и в ПЕС виждаме една консолидирана група от европейски политици, които винаги са подкрепяли България. И това не е маловажно. Не беше маловажно до нас да има наистина хора, наши колеги, които декларират чрез своите правителства, в националните си държави, че подкрепят европейското членство на България. Без Мартин Шулц може би много трудно щяхме да станем страна – членка на Европейския съюз през 2007 година“, подчерта кандидатът за евродепутата от КБ.

Достена Лаверн и Катя Колева поеха ангажимент още в следващите 5 години в националния парламент да се изработи механизъм за обслужване на европейски директиви, с цел яснота за обществото и медиите по отношение на европейския инстриументариум.