Сергей Станишев: Всички българи, които живеят по света имат принос за запазването на националната и културната ни идентичност

България принадлежи към страните, които искат да видят стабилно партньорство и сътрудничество между Русия и ЕС, основано на солидни принципи   България принадлежи към страните, които искат да видят стабилно партньорство и сътрудничество между Русия и ЕС, основано на солидни принципи

България принадлежи към страните, които искат да видят стабилно партньорство и сътрудничество между Русия и ЕС, основано на солидни принципи

 

България принадлежи към страните, които искат да видят стабилно партньорство и сътрудничество между Русия и ЕС, основано на солидни принципи. Членството на България в ЕС не само, че не попречи на отношенията с Русия, но и засили тяхната динамика. Това заяви премиерът Станишев в лекцията си пред Дипломатическата академия на Министерството на външните работи в Москва. Станишев бе удостоен с титлата „Почетен доктор" на академията.

В лекцията си премиерът открои и важните проекти в сътрудничеството между България и Русия - изграждането на втора атомна електроцентрала в Белене, нефтопровода Бургас - Александруполис и газопровода „Южен поток". Важен проект за страната ни е и изграждането на „Набуко". Алтернативата не е враждебен акт, а възможност, подчерта премиерът и допълни, че тези проекти не са конкурентни, а взаимно допълващи се.

Станишев взе участие и в дискусията в посолството ни в Москва, където се срещна с българската общност в Руската федерация. Всички българи, които живеят по света имат принос за запазването на националната и културната ни идентичност, заяви премиерът. Той подчерта, че през последните години правителството е работило активно с българските общности в чужбина и е разработена цялостна стратегия. Подготвен е и нов закон, който ще регламентира механизмите на работа с българите по света.

 На срещата бяха засегнати въпроси, свързани със стимулиране на експорта за Русия в условията на глобална криза, засилване на рекламата на България в туристическия бранш, статутът на българските училища в чужбина и адаптиране на учебните програми.

В рамките на посещението си в Русия премиерът Станишев бе и на аудиенция при патриарха на Москва и цяла Русия Кирил. На нея той благодари за експертната помощ на Руската православна църква по делото, заведено срещу българската държава пред Европейския съд по правата на човека от отцепници от БПЦ.

На срещата в Светоданиловския манастир, която продължи близо час, бяха обсъдени духовната близост между двете православни църкви и културните измерения на изминалата година на Русия в България, както и настоящата Година на страната ни в Руската федерация. Отбелязани бяха и традиционно добрите приятелски връзки между двата народа. Българи и руси винаги са изпитвали чувства на симпатия, приятелство и уважение един към друг, каза патриарх Кирил.