ДЕКЛАРАЦИЯ На Парламентарната група на Коалиция за България, представена от зам.-председателя на групата Атанас Мерджанов

Апр 15, 2014 Новини БСП 0 995

На 9-ти април 2014 г

На 9-ти април 2014 г. Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред проведе изслушване на министъра на вътрешните работи по повод проведената през месец февруари френско-българска полицейска операция, при която бяха заловени 1 400кг. кокаин на стойност над 270 млн. евро. Успехът на тази операция има международен отзвук. Френският посланик поздрави и благодари на българските власти за добрата работа и сътрудничество.

Но вниманието на българското общество бе основно привлечено отфакта, че непосредствено след провеждането на тази операция, МВР извърши обиски в имоти и офиси, собственост на общинския съветник от ГЕРБ и председател на бюджетната комисия на Столичния общински съвет г-н Орлин Алексиев. Заловените наркотици били намерени в автомобилни гуми, предназначени за рали "Париж - Дакар", където единствен български участник е същият този господин Алексиев. Този прост факт и съвпадението на момента на задържане на кокаина и на обиските на общинския съветник наведоха над мисълта, че между двете събития има нещо общо, въпреки че МВР нито отрече, нито потвърди тази хипотеза. Едва по-късно в следствие на разразилия се обществен дебат министър Йовчев заяви, че наркотиците, заловени при „Париж-Дакар" имат отношение към операцията „Кокаинови крале". Междувременно от МВР отказаха да коментират многобройните телевизионни обръщения на обискирания общински съветник от ГЕРБ, според който спрямо него е извършена политическа репресия. Тази медийна активност не е плод на импровизация. Тя е изпълнение на нареждане. Непосредствено след извършването на въпросните обиски Бойко Борисов заяви /цитирам/: Научих от  медиите снощи и помолих Йорданка Фандъкова да го намери и да ми се обади. Той ми се обади и пред мен потвърди, че нямо нищо общо с това, което говорят. Лично го изпратих да обиколи всички телевизии и да го каже това. Доколкото знам, е бил навсякъде... Ако има подобно участие, той, разбира се, ще бъде изгонен отвсякъде.” Обръщам се към господин Борисов, като към бивш полицай номер едно в държавата, с молба да се запознае със справката, предоставена от МВР и сам да прецени дали тя или обясненията на Алексиев са по-убедителни.

Лично аз, като председател на вътрешната комисия в 42-то Народно събрание, бих желал да поздравя органите на МВР, както за успешно проведената операция, така и за умерените им действия и коментари. Защото мина времето, когато подобни обстоятелства щяха да са достатъчни за зрелищно тръшкане и заснемането му на филм, озвучаван с викове „абсолютен престъпник". Отмина - надявам се безвъзвратно! – времето, когато вместо на закрито заседание на вътрешна комисия министърът щеше сам - и с гордост! - да прочете справката, с която ни запозна, тук от тази трибуна.

Днес подходът е друг. Днешният подход е правилен. Министър Йовчев се яви пред комисията не за да обвинява някого, а за да оправдае действията на МВР. Защото след извършване на обиските към него и повереното му ведомство прозвучаха много сериозни обвинения. Цветан Цветанов съзря удар срещу ГЕРБ, а самият Орлин Алексиев привидя опит за превземането на Общинска банка. Дори искането за изслушване бе направено от представители на опозицията. Красимир Ципов от ГЕРБ заяви /цитирам/: „ Смятам, че дойде времето, в което да направим такова обсъждане, за да стане ясно на всички български граждани какви спекулации бяха правени преди няколко седмици”.

Именно за да отговори на тези опозиционни въпроси министърът дойде, придружен от главния секретар и служител на МВР, имащ пряко отношение към операцията, довела до обиските на имоти, свързани с общинския съветник на ГЕРБ. И наистина те сложиха край на спекулациите. Оказа се, че спекулации няма. Разбра се, че полицията е свършила своята работа безпристрастно и професионално. А който от народните представители все още храни някакви съмнения, моля да се запознае със стенограмата от заседанието, която е на разположение в секретното деловодство. Истината е, че фактът, че обискираното лице е тясно свързан с ПП ГЕРБ не е мотивирало операцията. Разликата с предишен период е, че това не я е и спряло.

Какво точно казаха представителите на МВР в подробния си доклад засега е класифицирана информация. На българските граждани обаче трябва да станат ясни две неща: Първо, зад всяко действие на българската полиция след задържането на кокаина стоят много сериозни данни и информация, подкрепена с документи. Някои от тези документи са предоставени от други страни-членки на Европейския съюз. И второ, в голямата си част тази информация е била известна на българските власти още през 2012г, когато е проведена операцията „Кокаинови крале".

Считаме, че при това положение е напълно оправдано да бъде поставен въпросът за наличието на политически чадър върху хора, заподозрени в участие в организиран трафик на наркотици. Защо това, което МВР свърши през 2014г. не бе направено още през 2012г., след като основанията са били налице? Този въпрос не можа да бъде изяснен на заседанието на комисията по простата причина, че отговорът не може да бъде даден от сегашното ръководство на МВР. Ясно е кой трябва да отговори на този въпрос. По-малко ясно е кой има най-много основания да попита. Прокуратурата или парламента? Политически ли е той или чисто криминален?

И една от най-отвратителните характеристики на нашето съвремие е, че трябва да отговорим - и двете!

След бивш вътрешен министър, подсъдим по няколко дела, но шеф на предизборен  щаб;  след общински  съветник,  заловен  с  няколко килограма кокаин и освободен от бразилски затвор при неизяснени обстоятелства; след шеф на бюджетната столична комисия, с неясна роля в трафик на наркотици в размери, учудили цяла Европа, е трудно да се отговори това политици ли са или престъпници! Отговорът в крайна сметка ще даде съдът. Но едно е ясно - докато такива хора заемат официални постове и високи партийни позиции, българският политически дебат не може да се абстрахира от подобни въпроси, а българският политически живот не ще може да заприлича на европейския.