Комбинацията Костов - Борисов е опасна

Апр 28, 2009 Новини БСП в медиите 0 1962

Интервю на Мариела Балева с  говорителя на ВС на БСП Корнелия Нинова за в

Интервю на Мариела Балева с  говорителя на ВС на БСП Корнелия Нинова за в. Труд

- Столичният кмет Бойко Борисов обвини БСП, че подготвя атентат срещу него и едва ли не убийството му. Много силно обвинение, г-жо Нинова!
- Изключително нагло и безпочвено. Трябва съвсем да си загубил акъла си,за да изречеш такова нещо.
- Между другото кметът смята, че сте „много малка", за да коментира ваше изказване. По-скоро според него ще трябва да отговаряте за „Булгартабак", а не за БСП.
- Колкото и да не му се иска на г-н Борисов, съм говорител на най-голямата партия в България и докато съм такава, ще трябва да се съобразява с това. Доказала съм, че мога да нося отговорност, дори когато нямам вина. За разлика от него го правя мъжки и не рева постоянно, че друг е виновен за несвършена от мен работа. Да си гледа боклука, задръстванията и да не се упражнява на гърба на „Булгартабак". Компанията внася 1,4 милиарда лв. в бюджета и издържа над 2000 души. Омръзна ми, щом наближат избори, политици, които са помирисвали тютюн само под формата на кубински пури, да използват „Булгартабак" като разменна монета. Стига сте употребявали компанията за лични и партийни цели, а се хванете да свършите някаква работа.
- През тези две години, откакто не сте зам.-министър, разбрахте ли защо ви уволниха през 2007-а?
- Уволниха ме заради изкуствено създадени обществени нагласи. Конфликтът имаше политически, икономически и юридически измерения. За всички разумни хора още тогава стана ясно, че не съм извършила престъпление и по-късно прокуратурата го доказа. Но наближаваха евроизбори и върху БСП трябваше да се сложи петно. Най-сериозното беше, че отстоявахме държавните интереси срещу икономическите интереси на конкретни хора.
- Кой конкретно?
- При мен такива интереси бяха обективираии от г-н Ангел Александров.
- Поста ви сега на говорител на БСП някои го определят като ваша реабилитация?
- Може да се възприеме и така. Но този пост е изключително отговорен. Много повече от да си зам.-министър.
-Има ли лов на вещици в БСП? Така излезе след гласуването на изборния закон, който предизвика много дебати.
- Лов на вещици в БСП няма. В партията има хора с различни мнения. Те винаги са имали трибуна и се чуват от всички.
- Но депутатът Георги Близнашки пред „Труд" обвини БСП, че кара колегите му да гласуват под диктат! Така ли е?
- Абсурдно е! БСП е партията, която най-малко би могла да бъде обвинявана в диктат. Имаме структури по места, Изпълнително бюро, Национален съвет и решенията се вземат на техните форуми. Те често са открити за медиите и вие често сте ставали свидетели на остри спорове, но колективният орган е този, който взема крайното решение.
- След гласуването на изборния закон БСП, ДПС, „Атака" и РЗС на Яне Янев бяха наречени новото мнозинство. Така ли е?
- Всяка партия има право да гласува, както сметне за добре. Вярно е, че след това гласуване парламентарното мнозинство изглежда разбъркано. Но най-разбъркано е вдясно. Там е трудно да се проследи кой депутат от коя партия е. Непрекъснато някой напуска едни и отива при други. Това ми изглежда адски безпринципно.
- Да, но излезе, че използвате Янев, за да прокарате ваши идеи. Защо не предложихте вие 8% праг?
- Не го предложихме ние, защото това не бе наш приоритет . За нас такъв е изборът на мажоритарни кандидати. 80% от българите искат да гласуват за личности. И ние направихме първата стъпка в тази посока. Да, може да има и слабости в закона, но е важен принципът.
- Вярно ли, че имате тайна договорка с ДПС да подкрепяте взаимно кандидатите си по места?
- Не зная за такава договорка. Непрекъснато някой иска да втълпи на хората интриги и се търси под вола теле. Лошо е, ако между политическите партии постоянно се правят сметки кой колко депутати ще вкара, кой с кого ще се коалира. По-добре е да видим кой каква работа предлага да свърши.
- Червени депутати се опасяват, че с гласуваната промяна за мажоритарни кандидати БСП рискува да не спечели нито едно място в пет района - Кърджали, Търговище, Шумен, Разград и Силистра?
- Свидетели сме били и на други несъвършенства на избирателната система. Помните ли на миналия вот какво се случи при преразпределението на гласовете по системата ДОНТ. Каква разлика имаше между тежестта на гласовете в София и във Враца например...
- В доста червени структури в страната има недоволство срещу обвързването ви в бъдеще с хората на Доган. Някои дори заплашвали, че ще накажат БСП на изборите?
- Обиколила съм почти всички области в страната. Да, има и критични гласове. Разговори за следизборна коалиция с ДПС не се водят. Но трябва да си даваме сметка, че бъдещото управление на страната ще бъде коалиционно. А всяка коалиция изисква компромиси.
- БСП се кани пак да е на власт. С кого? ГЕРБ се кълне, че няма да са те, г-н Кал-фин пък не изключи ДПС за възможен партньор?
- Зависи от резултатите. В политиката не трябва да се изключва нищо. Но как ви се вижда коалицията ГЕРБ-ДСБ - тя е притеснителна. Комбинацията Бойко Бори-сов-Иван Костов е изключително опасна за държавата,
- Защо?
- Съчетава едноличния стил на управление на Костов с некомпетентността на ГЕРБ като политическа сила, с липсата на капацитет.
- Защо БСП прави тази комисия в НС, която ще разследва Борисов и евентуалните му връзки със Сретен Йоцич? Има толкова неприети закони.
- Това не е инициатива на БСП. Решението за нея е гласувано в НС. Участват представители на различни политически сили. Но истината за лидера на ГЕРБ е добре да се знае.
- Несъобразяването на БСП с ветото на президента може ли да доведе до извода, че имате конфликт с него?
- Не. Това са различни мнения. Президентът е авторитет. Той винаги е изразявал позиция по важни за нацията въпроси. Не разбирам защо, когато двама души имат различни мнения, непременно трябва да се търси скандал!
- Георги Първанов изрази опасения от връщане на двуполюсния модел с така гласувания закон?
- Това времето ще го докаже. Центърът е добре представен в настоящия парламент. Сигурна съм, че така ще бъде и в следващия.
- Чуха се закани, че с камионетки към затворите ще бъдат карани някои от сега управляващите.
- Всички тези приказки са популизъм и част от предизборната игра. Ако има факти и доказателства, мястото им е в правораздавателните органи. И които се окажат виновни - да си понесат последствията. БСП няма да разпъва над никого политически чадър. Всеки ще носи отговорност за действията си.
- Защо НДСВ се дистанцира от тройната коалиция напоследък?
- От една страна, е право на избор. От друга, е неморално четири години да си в управлението, доста от идеите ти да са били приети, а точно преди изборите да се дистанцираш с цел да се идентифицираш. Не разбирам това, което прави НДСВ сега.
- Защо БСП още не е съобщила кои са в листата за Европарламента?
- Защото листата още не е определена. Дебатите и гласуванията на общинските партийни организации в страната вече са приключили, но листата не е гласувана на пленум на Националния съвет. Най-много номинации са получили досегашните ни евродепутати - Кристиан Вигенин, Илияна Йотова, Евгени Кирилов, Атанас Папари-зов и Маруся Любчева.
- Татяна Дончева също е там? Това опит за елегантно отдалечаване на инако-мислещите в БСП ли е?
- Таня е издигната от няколко организации. Но не приемам твърдението ви. Ръководството на БСП няма механизъм да налага кандидати. Защото кой да влезе в листата, се решава с таен вот във всички региони и те се нареждат по висшегласие. Ръководството ще посочи само водачи и място на коалиционен партньор.
- Какво става с мажоритарните ви кандидати за национален парламент, кой е получил най-много номинации?
- Сигурно няма да ви изненадам, но най-много гласове в страната е получил проф. Андрей Пантев. Той е искан от най-много места. Но има и нови имена. Например в София е издигнат от някои организации Таско Ерменков. Нещата все още не са ясни, защото Националният съвет не се е събирал, за да ги гласува. Важен е обаче принципът чрез мажоритарните кандидати да се търси широко представителство на гражданското общество, на научните и художествените среди, интелигенцията, спорта и т.н.
- Добре, кажете вие коя листа ще водите?
- Още не зная. А и не бива да предпоставяте, че задължително ще съм водач. В медиите чета, че това може да е в Бургас, Благоевград, Враца. Може би, но не е ясно.
- Вярно ли е, че Варна и Стара Загора не искат досегашните си водачи там, министрите Петър Димитров и Емилия Масларова?
- Забавянето на решението ни за водачите иа писти, както и провеждането на областни съвети, даде почва за всякакви слухове. Националният съвет ще направи разумния баланс при гласуването за окончателния вид на всяка листа. Слуховете не винаги носят новина.