Деян Дечев и Атанас Зафиров се срещнаха с българи в Молдова

Апр 14, 2014 Новини БСП 0 987

Народните представители от ПГ на КБ Деян Дечев и Атанас Зафиров присъстваха на Втори общорепубликански събор на българите в Молдова

Народните представители от ПГ на КБ Деян Дечев и Атанас Зафиров присъстваха на Втори общорепубликански събор на българите в Молдова. Дечев поздрави гостите от името на лидера на БСП Сергей Станишев и ги запозна с позицията на МнВР, относно искането им към правителството на Молдова за признаване Закон за особен статут на Тараклийския национален културен район. Друго искане на българите е да бъдат признати за официални почивни дни 3 март, 24 май и 29 октомври (Ден на българите в Молдова).

В отговор на въпрос на Деян Дечев, отправен до министъра на външните работи Кристиян Вигенин, се казва, че въпросът за запазване на Тараклийския район като национално-културен център е поставян на всички срещи и равнища с молдовските партньори, както и по време на посещението на министъра през октомври 2013г. Вигенин уверява, че „ще продължим активно да се грижим за защита на интересите на българските граждани в Молдова, да настояваме пред официалните власти за прилагане на европейските практики и подходи за опазване и развитието на тяхната идентичност, включително и чрез запазването на статута на Тараклийския район“, заключва Кристиян Вигенин.

Атанас Зафиров изрази възхищението си от старанието на българите да запазят родните дух и традиции.

Сред официалните гости бяха Антон Кисе, председател на Асоциацията на българите в Украйна, Михаил Фармузал, президент на автономно териториално образувание Гагаузия, Петър Вълов, посланик на България в Молдова и депутати от местния парламент Михаил Мокан и Инна Шупак.

Деян Дечев и Атанас Зафиров поднесоха и цветя на паметника на Олимпи Панов, български революционер и офицер. След това проведоха среща с кмета на общ. Твардица Иван Желяпов.