Янаки Стоилов: Промените в закона за кредитите са знак за по-активно регулиране на банковия и финансовия сектор в интерес на гражданите

Апр 12, 2014 РУСЕ Новини БСП 0 1321

„Промените в закона за кредитите са знак за много по-активно регулиране на банковия и като цяло на финансовия сектор, така че той да работи в интерес не само на осъществяващите дейността, а и на гражданите и реалната икономика”

„Промените в закона за кредитите са знак за много по-активно регулиране на банковия и като цяло на финансовия сектор, така че той да работи в интерес не само на осъществяващите дейността, а и на гражданите и реалната икономика”.  Това каза на пресконференция в Русе заместник-председателят на БСП Янаки Стоилов. Той допълни, че няколко важни промени се съдържат закона – въвеждането на референтен лихвен процент, намаляването на дължимите такси и незаплащането на такива по управлението на кредита, изискването текстовете в договорите да бъдат изписани с един шрифт и големина, за да не остават скрити за потребителите някои от важните условия на договора. Създава се възможност за избор на модел на договора, така че обезпечението по него – ипотеката, да покрива всички задължения на кредитополучателя без търсене на допълнителни средства от него. Законът ще действа и по отношение на вече сключените договори от гледна точка на възможността за предсрочно погасяване на кредита, без да се заплащат неустойки и обезщетения. „Ако в областта на реалната икономика трябва да опростяваме изискванията, да намаляваме разрешителните и лиценцзионни режими, то при финансовата система това регулиране трябва да е засилено, за да могат да се постигнат целите тя да работи в интерес на гражданите и икономиката”, коментира Янаки Стоилов. Обмислят се промени и в реда на изпълнителното производство, уредено в Гражданско-процесуалния кодекс, влючително има и предложения за корекции в Закона за частните съдебни изпълнители, съобщи народният представител. 

Той допълни, че се надява още през следващата седмица да се случи приемането на първо четене на промени в Закона за конкуренцията за създававане на правила в дейността на търговските вериги, така че да могат и българските производители да получават равностоен достъп до тях и да са по-добре защитени интересите на потребителите. Заместник-председателят на БСП съобщи, че предстои до края на месеца правителството да оповести първата част от програмата за реиндустриализация, която включва начините за развиване на този процес, също и конкретни планове за създаването на нови производства и възстановяване на съществуващи. „Това е много важна задача, тъй като България едновременно се нуждае от икономическо възстановяване, социална справедливост и лична сигурност”, каза Стоилов. Около тези задачи може да бъде представена и политиката, която намери изражение в бюджета чрез Националната инвестиционна програма – около 300 млн. лева от която са предвидени пряко за проекти на общините, допълни той.

Стоилов заяви, че трябва да се постави въпроса за стандартизирани критерии за определяне на минималните доходи, като в тях могат да се включат производителността на труда, минимално необходима издръжка на живота и други показатели във всяка една от страните, така че да се получи за всяка държава това ниво на гарантирания доход. В перспектива това може да премине в по-голямо сближаване на нивата, поне по категории страни, защото е ясно, че издръжката на живота в най-развитите и в по-бедните страни е доста различна, като в този случай въпросэт трябва да се постави реалистично, но и амбициозно