Георги Свиленски: Предложените законови промени не обслужват само интересите на таксиметровия бранш

Апр 11, 2014 Новини БСП 0 855

При всяка една промяна, във всеки един закон, има съмнения, че промените биха могли да обслужват нечии интереси в обществото

При всяка една промяна, във всеки един закон, има съмнения, че промените биха могли да обслужват нечии интереси в обществото. Вероятно може да има съмнения, че с промените в Закона за автомобилния превоз се обслужват интересите на таксиметровият бранш. Нобпромените са нужни, защото нека да се вземе под внимание, че през последните 5-10 г. не можахме да постигнем онова икономическото развитие в държавата, така че този бранш от сам по себе си да купува нови автомобили и да гарантира сигурност на пътуващите. Това заяви народният представител от ПГ на КБ и зам.-председател на Комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения Георги Свиленски в ефира на ТВ7. По думите му едно от направените предложения за промяна в закона е за удължаване срока на използване на таксиметрови автомобили на 15 г.  „Не казваме, че трябва да се отнася за всеки автомобил, защото някои автомобили, в по-малките градове, минават по-малко километри за един и същи период. С подзаконова разпоредба ние ще искаме всеки автомобил, в рамките на новия период, да притежава сертификат, който да гарантира сигурността на пътниците. Защото има автомобили, които на петата или шестата година, например, вече не отговарят на съответните изисквания”, обясни Свиленски. По думите му е важно таксиметровият автомобил да отговаря не само на техническите изисквания, но и да има нужния вътрешен и външен вид. Според народния представител с новите изисквания шофьорите няма да се превръщат в роби на компаниите, които им предоставят автомобилите на лизинг. „Шофьорите спят в автомобилите и работят по 14 часа, за да могат да изкарат рентата, която дължат. Животът на тези хора преминава в автомобила“, каза още той.

Петър Мутафчиев: Опитваме се да решим проблемите на таксиметровите превозвачи

Промените в Закона за таксиметровите превози, които предвиждат увеличение на годините  за регистрация на таксиметрови автомобили от 5 на 8 г., както и увеличение от 10 на 15 г., които могат да бъдат използвани за тази дейност, целят да облекчат финансово превозвачите. Това заяви народният представител от ПГ на КБ и член на Комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения Петър Мутафчиев в ефира на БНТ. По думите му хората, които работят тази професия се затрудняват с изплащането на колите на лизинг. „Някои от предложенията бяха техни, като ние решихме да облекчим затруднението им, въвеждайки ги в закона“, обясни той. Мутафчиев каза, че ще се работи в посока засилване на контрола върху автомобилите и гарантирането на определен комфорт за пътниците, както и за това да има долна граница на цената на таксиметровите услуги. „С тази мярка ще се изолира нелоялната конкуренция при предлагането на тази услуга. Цената ще се определя от общините, като ще се договаря от всеки един град“, коментира народният представител.