Жельо Бойчев: Няма причина за истерия в енергетиката, всичко е в рамките на законова процедура

Апр 08, 2014 Новини БСП 0 1137

Решения за лицензите на ЕРП-тата може да вземе само ДКЕВР

Решения за лицензите на ЕРП-тата може да вземе само ДКЕВР. Няма причина за създалата се истерия, тъй като се намираме в една стандартно разписана в закона процедура. Това заяви в ефира на БНТ народният представител от ПГ на КБ и член на Комисията по енергетика Жельо Бойчев. Той поясни, че ДКЕВР, на базата на жалба на НЕК, е започнала процедура, която има няколко етапа: провели са се разговори с ЕРП-тата, бил им е даден един срок и се е преминало към следващия етап на обществено обсъждане на открито заседание на ДКЕВР, след което следва закрито заседания. "В хода на тази дискусия вчера стана ясно, че са предоставени нов тип аргументи от стана на НЕК. Процедурата предлага те да бъдат предоставени и на другата страна и тя ще има възможност да се запознае и да възрази", поясни депутатът.

В моментa се решава спор, породен от нежеланието на ГЕРБ да взима тежките решения

Той бе категоричен, че в момента се решава един спор, предизвикан в регулаторния период от лятото на 2012г. до лятото на 2013 г. Бойчев бе категоричен, че задължения са натрупани в резултат на едно необмислено решение на ДКЕВР, което по-късно е било отменено от Върховния административен съд. "Това създаде тази ситуация на хаос, в голяма степен в резултат на управленските решения по време на управлението на ГЕРБ. Тогава тежките въпроси се отлагаха до последния възможен момент", категоричен бе Бойчев.

Според него няма съмнение, че крайните снабдители също трябва да бъдат компенсирани на база на задължението, което имат към обществото да закупуват електроенергията, произведена от ВЕИ-та. "Задължение е на ДКЕВР да разпише тези правила и процедури. Това е един изцяло регулиран сектор и неможе там всеки да прави, каквото си иска и да си прихваща едно или друго нещо", каза още той. По думите му комисията трябва да урегулира тези отношения и да балансира интересите на всички участници в системата. Според него услугата обществено снабдяване с електроенергия е от голямо значение и за националната сигурност, и за функционирането на цялата ни страна и е нормално регулативният орган да се отнесе с внимание към жалбата на НЕК.

 

До седмици ще започнат балансиращият пазар и енергийна борса

 

"Откакто носим отговорност с подкрепата си за кабинета "Орешарски" и като народни представители започнахме с промени в Закона за енергетиката: премахнахме такса достъп, намалихме разполагаемостта и т. нар. Студен резерв на половина", подчерта депутатът. Той съобщи, че в идните седмици ще започне  балансиращият пазар и енергийната борса.  По негово мнение това са пазарни механизми, които ще помогнат и на НЕК.

На въпрос дали ще има увеличение на цената на тока той отговори, че в процедура, в която всички дружества са подали искания към ДКЕВР, тя ще вземе решение до края на май. "Тя е наложила цялостен регулаторен одит на всички електроразпределителни  дружества. Тогава могат да се правят заключения на базата на конкретни данни", заключи Жельо Бойчев.