Захари Георгиев внася предложение за удължаване на градските линии до икономическите зони в Пловдив

Апр 07, 2014 Новини БСП 0 1026

Областният управител да разрешава удължаване на общинската транспортна схема в съседни общини при необходимост от ежедневни работни пътувания в рамките на една икономическа зона

Областният управител да разрешава удължаване на общинската транспортна схема в съседни общини при необходимост от ежедневни работни пътувания в рамките на една икономическа зона. Това предвижда предложение на пловдивския депутат от ПГ на КБ Захари Георгиев преди второ четене на Закона за автомобилните превози. „Тази възможност е от изключително значение за градове като Пловдив, около който има икономически агломерации“, обясни той и даде за пример икономическата зона до с. Радиново, до която всеки ден пътуват хиляди пловдивчани. Той припомни и амбицията на икономическа зона „Тракия”  да открие чрез китайски инвестиции няколко предприятия, които също ще използват трудовия потенциал на Пловдив. По неговите думи същото важи и за тържището, създадено преди повече от 15 година, между общините Пловдив и Марица.

„Мярката пряко стимулира бизнеса, който сега организира транспортирането на работници от края на града до работното им място в съответната икономическа зона. Това ще намали транспортните разходи и на самите работещите там“, каза той.

Според него няма логика за провеждане на нови конкурси за линии, които ходят в същата посока. По мнение на Георгиев поправката ще даде възможност на областния управител да разреши удължаване на транспортната схема, в случай че  има постъпило искане от Общинския съвет.

Народният представител акцентира, че с внесеното предложение преди второ четене на ЗИД на Закона за автомобилните превози, изпълнява поет ангажимент към бизнеса на среща от миналия месец. „Важното е този проблем да бъде решен“, категоричен е Захари Георгиев.