Румен Гечев: Новите правила за кредитите ще доведат до силна конкуренция и понижение на лихвите

Апр 07, 2014 Новини БСП 0 668

Лихвите в предишни години бяха много големи, a изискванията за ипотеки - високи

Лихвите в предишни години бяха много големи, a изискванията за ипотеки - високи. Всички биха искали с магическа пръчка да се реши този омагьосан кръг. Сега със промените за кредитните институции ще бъдат създадени възможности за силна конкуренция, която навсякъде води до понижение на нивата на лихвите при други равни условия. Това заяви Румен Гечев, народен представител от ПГ на КБ и зам.-председател на Комисия по икономическата политика и туризъм, в сутрешния блок на Нова телевизия. На въпрос дали промените в закона ще касаят стари договори, той отговори, че Конституцията на България и страните-членки в ЕС ясно казват, че не може да се приемат закони със задна дата, но според него проблемът не е само юридически. „Той е и икономически, тъй като преработването на няколко стотин хиляди долара, даже милиони, би означавало хаос в банковата система. Затова не е възможно и не трябва да се случва“, категоричен е Гечев. По неговите думи хората трябва да погледнат договорите си и ако в тях не се съдържа клауза за наказателна лихва за преминаване към друга банка или предсрочно погасяване на кредита, могат да се възползват от новия закон. Той обясни, че по експертни оценки такива договори са около 1/3 и не са малко хората, които биха се възползвали от промените напълно законно.

 Закон за фалита не означава опрощаване на дълговете

Румен Гечев заяви, че с новия проектозакон се задължават търговските банки да предлагат на клиентите при новите договори две опции: едната и в момента съществува – да се подпише договор, но ако клиентът не успее да си изплати дълга по него, може да загуби не само жилището си, но и да се налага да плаща и разликата в цената, което е жестоко по мнение на народния представител. „Вторият вариант - задължаваме банките да предложат на клиентите, ако се сключи вторият тип договор, клиентите не носят по-голяма отговорност от това да напуснат жилището и то да бъде продадено. Това ще струва по-скъпо, тъй като рискът е по-висок. А в целия свят и в банковата система един от основните компоненти на лихвата е рискът“, поясни депутатът.

Гечев заяви, че в повечето страни-членки на ЕС има закон за фалита и в момента правната комисия разработва такъв проектозакон, но уточни, че това не означава опрощаване на дългове. „Да теглиш кредит, да харчиш и в един момент да обявиш фалит и да не дължиш нищо на банките. Това би било голямо недоразумение. Този закон касае малко по-особени случаи, при които хора дълготрайно губят работата си или задълженията не са толкова големи. Става дума за изключения“, обясни той.

Във връзка с приетото предложение на народните представители Георги Кадиев и Георги Анастасов за таван на лихвите, Гечев заяви, че то е взето изненадващо в последния момент. „Този текст беше отхвърлен от бюджетна, икономическата и правна комисия. В Европа има 13 страни, в които имат таван на лихвите, но проблемът в България е, че не става дума за лихвата, а за годишния процент на разходите  (ГПР). Има съществена разлика и тя в срока на кредитирането. ГПР точно при бързите кредити е много висок, в сравнение с ГПР, когато се изплаща в по-дълъг период, както е при нормалните кредити“, каза той. Гечев е категоричен, че идеята е била да бъде предложен по-пазарен инструмент, който се прилага в повечето от страните-членки и се постига същият ефект с пазарни средства.

Най-важните обещания ги изпълняваме

„Приемането на нови закони няма нищо общо с изборите. Работим ги още от лятото, влезли са в пакета от антимонополни закони и са в предизборната програма“, каза той. По неговите думи работата на партия или група от партии, които са на власт, е да реализират програмите си. „Най-важните обещания за икономически растеж, размразяване и увеличение на доходите и  постепенно съживяване на българската икономика ги изпълняваме, макар не със същите темпове, които всички искаме, но тенденцията е определено положителна“, заключи Румен Гечев.