Кирил Добрев: Присъда за Филип Златанов е присъда за управлението на ГЕРБ

Апр 03, 2014 Новини БСП 0 865

Наясно сте с информацията, която излезе за ефективната осъдителна присъда на Филип Златанов

Наясно сте с информацията, която излезе за ефективната осъдителна присъда на Филип Златанов. Искам първо да благодаря на всички онези колеги, с които работехме заедно в комисията. Много съм доволен и от факта, че за първи път в новата българска история развенчаваме един мит  - че когато искаш да скриеш, потулиш една работа – правиш временна анкетна комисия. Това заяви народният представител от ПГ на КБ и председател на Временната анкетна комисия за проучване на обстоятелствата по оповестените факти и данни за нарушения, извършени в Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси Кирил Добрев пред журналисти в парламента. Той обясни, че председателстваната от него комисия, в рамките на 3 месеца, е изслушала десетки участници в тефтера и е изготвила доклад, който  е бил предаден на прокуратурата. „Тя повдигна обвинение, а съдът осъди лицето на 3,5 години ефективна присъда. С това искам да покажа, че когато властите имат воля, могат да свършат работата си до край. Това е една ефективна присъда за управлението на ГЕРБ”, каза още Добрев. Той посочи, че три години и половина това е бил стил и начин, по който държавата е функционирала.

Щом Златанов е виновен, виновни ли са тези, упражнявали политическия натиск върху него?

„Не мога да не припомня и унищожителния доклад  на ЕК, в който сериозен абзац бе отделен на конфликта на интереси. Не може една такава осъдителна присъда да не носи политически последствия, защото щом е осъден Филип Златанов, значи написаното в тефтера е истина”, заяви Кирил Добрев. „Щом Златанов е виновен, виновни ли са тези хора, които са упражнявали политическия натиск върху него”, попита депутатът. Той припомни „присъствието” на  Томислав Дончев  в тефтера на Златанов, с което се свързва и отстраняването на тогавашния зам.-министър на икономиката Жулиета Хубенова.

Ортак на  Филип Златанов води евролистата на ГЕРБ, има ли моралното право?

„Има ли моралното право Томислав Дончев да води евролиста, щом неговият ортак е осъден ефективно, а  самият Дончев е елемент от политическия натиск. Кой ще бъде първи в листата на ГЕРБ - решава партия ГЕРБ. За мен е важно следното – ако ние тук все още не си обръщаме внимание на някакви доклади, то в Европа просто не е така и ако някой иска да излиза с европейско лице, просто това лице трябва да бъде чисто”, категоричен бе Добрев. Той каза още, че по неофициално информация везните са натежали за осъдителна присъда, именно заради факта, че Златанов се е опитал да прикрие президента Плевнелиев.  „Силно се надявам, че следващите инстанции ще потвърдят тази присъда. Това показва, че нашият труд не е отишъл на вятъра, че докладът и фактите, които сме изнесли пред обществеността, са истина и съм доволен. Това е първата политическа фигура, която влиза в тази спирала. Дай Боже да има повече такива и виновните да понесат своята отговорност”, заключи Добрев.