Деница Караджова: Какво представлява докладът на ЕП и какви правни последствия поражда той към ЕК?

Апр 02, 2014 Новини БСП 0 1015

От вчера в публичното пространство се размахва един доклад, който е стандартен за ЕП и е свързан с освобождаването от отговорност във връзка с изпълнението на бюджета на ЕС за финансовата 2012 г

От вчера в публичното пространство се размахва един доклад, който е стандартен за ЕП и е свързан с освобождаването от отговорност във връзка с изпълнението на бюджета на ЕС за финансовата 2012 г. на Комисията по бюджетен контрол. Какво представлява докладът на ЕП и какви правни последствия поражда той към ЕК? Този въпрос отправи народният представител от ПГ на КБ и председател на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове Деница Караджова към министъра на правосъдието и вицепремиер Зинаида Златанова. Тя подчерта, че единствените членове в Комисията по бюджетен контрол от България са Ивайло Калфин и Моника Панайотова. "В този доклад, който по принцип се базира на статистически данни и на становище от Европейската сметна палата, учудващо е включен и механизмът за сътрудничество и оценка по предложение на основния докладчик на комисията. Още по-странен е, че при гласуване в бюджетна комисия един от нашите представители е гласувал против отпадането на този абзац, който касае доклада на ЕК за правосъдие и вътрешен ред, който излезе през януари 2014 г", каза още тя. По думите и самият доклад визира проблеми в управлението на средства от ЕС за всички държави-членки за календарната и финансова 2012 г. Според нея е учудващо как от вчера различни представители се упражняват върху темата. "Панайотова си позволи да обясни, че тонът на този доклад за 2012, бил по-остър, заради правителството на Пламен Орешарски. Тогава г-н Орешарски обаче стоеше в пленарната зала като всички народни представители. Твърди се, че този тон в доклада се дължи на закъснение в преговорния процес с ЕК и нямаме подписано споразумение за партньорство за периода 2014 г. - 2020 г. колко от 28-те държави членки към момента имат приключили преговори с ЕК и са подписали споразумение за партньорство за следващия програмен период и колко от тях имат одобрени оперативни програми?", попита още тя.

В отговор на зададения въпрос вицепремиерът Зинаида Златанова заяви, че е лошо, когато се използват европейски институции и европейски теми за вътрешнополитически битки и това влияе лошо не само на репутацията на страната ни, но има и дълготрайни вредни последствия. "Докладът за освобождаване от отговорност по изпълнение на общия бюджет на ЕС е за 2012 г. Внушенията, че има нещо общо с управлението на средства от настоящото правителство са безпочвени", категорична бе тя. Вицепремиерът обясни, че освобождаването от отговорност е процедура, по която ЕП на практика одобрява начина на изразходване на средствата от всички институции, държави-членки, изразходващи европейски средства. "Става въпрос за написаното в Комисия изпълнителни агенции на ЕС и ЕК отбелязва своите направени вече констатации. Няма държава, спомената в този раздел без забележки" каза още тя. Златанова допълни, че няма нито една държава към момента с приключили преговори по своето споразумение за партньорство, няма нито една, която да го е подписала. „Срокът за официално внасяне на проектите за споразумение от държавите членки е краят на април", допълни вицепремиерът.