Мая Манолова: След като КС се произнесе по указа на президента, може да поискаме и импийчмънт

Апр 01, 2014 Новини БСП 0 1177

  Подготвили сме конституционна жалба, с която да атакуваме указа на президента за назначаване на членове на ЦИК

 

Подготвили сме конституционна жалба, с която да атакуваме указа на президента за назначаване на членове на ЦИК. Това е логичната стъпка след като той наруши грубо закона и ощети ДПС, като им открадна един от полагащите им се членове, с цел да угоди на партията, която го е издигнала за президент, ГЕРБ. Това заяви в ефира на Нова телевизия зам. - председателят на НС и председател на Временната комисия за обсъждане и приемане на нов Изборен кодекс Мая Манолова. На въпрос дали БСП ще иска импийчмънт на президента Плевнелиев, Манолова отговори, че това е възможна стъпка, след КС се произнесе по жалбата. "Законът  трябва да се спазва, както за всички, така и за президента", категорична бе тя.

Хора, които не са в състояние да напишат грамотно  и два члена, нямат право да съдят Изборния кодекс

По нейно мнение ГЕРБ са прекалили с агресията и ругатните по адрес на Изборния кодекс."След като видях техния вариант на Закона за изменение и допълнение на кодекса се чувствам отмъстена. В два члена от него има такива грешки, от които биха се срамували и стажанти по право. Хора, които не са в състояние да напишат грамотно  и два члена, нямат никакво право да се оказват съдници на Изборния кодекс", зака още Манолова.

ЦИК работи и свърши много работа до момента

Според нея голямата разправия около ИК е за един член на ЦИК. По думите и обаче пред това време всички пропускат, че ЦИК работи и е свършила много работа от първите дни, след като е била структурирана и на практика взела най-важните решения: вида на бюлетината, правилата за машинното гласуване, за регистрацията партията, за РИК, за обществения съвет. Тя обясни, че бюлетината за изборите и изборната книжа са били обнародвани в неделя в Държавен вестник и там може да бъде видяна от всички граждани. Манолова поясни, че на нея са обозначени редове, на които се изписва името на партията, коалицията или независимия кандидат, за който иска да гласува човек, а до тях има квадратчета с номера, където се отбелязва преференцията, с номера на кандидата от съответната листа. Тя поясни, че в тъмните стаи ще има информационни табла с листите на всички партии, участващи в изборите, за да могат гласоподавателите да проверят номера на кандидата, за който искат да гласуват преференциално. "Това беше единственият вариант да се гласува преференциално, защото ако трябваше да се изпишат всички имена на около 25 партии, бюлетината щеше да е прекалено дълга", каза още зам. - председателят на НС.

Край на манипулациите с бюлетините и работещи преференции

Манолова бе категорична, че е трябвало да се сложи край на манипулациите с бюлетините. По думите й с новите бюлетини няма да се позволи нито на управляващи, нито на опозиция да злоупотребяват. Манолова подчерта и че водачът по никакъв начин не е защитен и има чиста преференция, с която с 5% вот за един кандидат, може да бъде преместен от 17 на 1 място. "Подкрепа за изборния кодекс дойде от неочаквана страна - Реформаторския блок. Неговите представители казаха ясно, че за първи път има работеща преференция и техните симпатизанти ще се възползват от нея", коментира още тя.

ЦИК и МФ ще следят строго за спазването на законите при печатането на бюлетините

На въпрос от кой ще бъдат печатани бюлетините, Манолова обясни, че решение ще се взима на базата на конкурс, който ще се проведе от МС, но в закона ясно се казва, че това ще бъде печатницата на БНБ, плюс печатници, които са лицензирани да издават ценни книжа. "Ще има много строг контрол от страна на ЦИК, от страна на Министерство на финансите, които ще носят отговорност. Всяка една бюлетина ще бъде контролирана, те имат номера, ясно е колко са напечатани, в кои избирателни региони са изпратени, в кои изборни секции, няколко са гласували българските граждани, колко са останали", подчерта председателят на Временната комисия по обсъждане и приемане на нов Изборен кодекс. Тя обясни и че тъй като една от най-честите грешки, правещи бюлетини невалидни, е грешката в знака, сега се дава възможност да се гласува и с "Х" и с "√".