Татяна Буруджиева: Промените в потребителските кредити е трябвало да се случат още през 2010

Апр 01, 2014 Новини БСП 0 1115

Промените в потребителските кредити е трябвало да се случат още през 2010

Промените в потребителските кредити е трябвало да се случат още през 2010. Това заяви в ефира на ТВ7 народният представител от ПГ на КБ Татяна Буруджиева. По думите и след финансовата криза в Европа, от няколко години насам банките в България не действали по правилата, по които се е работело в другите европейски страни. Народният представител посочи, че доста европейски страни са заложили много по-социални параметри и правила на банките, за да не бъде на гърба на хората всичко, което се случва като криза. „При нас това се изрази не толкова като финансовата криза, а в загубата на работни места, срива в икономиката, фирми, които закриха. Много хора си загубиха работните места, но останаха с кредити“, допълни Буруджиева. 
 
Депутатът обясни още, че таванът за лихвите е за бързите кредити. „Ако има недоразумение в текста, трябва да се изчисти, защото идеята е тези бързи кредити, където се получава много скокообразно нарастване на лихвата, да бъдат ограничени“, каза още Буруджиева. Тя подчерта, че за банките лихвата е плаваща и се формира по една определена процедура и не може да й се слага таван. „Имаме предложени текстове и за частните съдебни изпълнители. В крайна сметка банката е да си вземе парите, а не да одере 9 кожи от един човек. Банките знаеха, че прилагат правила, различни от тези в други европейски страни и нямаха никаква самокритичност“, каза още народният представител.
 
Няма нищо по-зловредно от неспазен закон
 
"Опозицията иска да наложи, че има само скандали и нищо не се върши. Основен проблем е да се наложи, че изборите, това са ЦИК. Това е една институция, която трябва да организира изборите. Ние ще сезираме КС относно нарушението на президента“, заяви Буруджиева. По думите и проблемът не е в това ЦИК да бъде с един повече или по-малко. „Виждате колко е лошо, когато държавният глава нарушава закона. Веднага след него и ЕРП-тата решиха, че могат да нарушават закона. Затова и ние ще атакуваме всяко нарушение по една проста причина, че няма нищо по-зловредно от неспазван закон“, категорична бе тя. По думите й ЦИК има ясни правила, разписани в закона, дори до това как да се прави поръчката за бюлетините. „В новия закон трябваше да направим ЦИК професионален и постоянно действащ орган. Неслучайно и от нашата квота от 5 души, дадохме 3 на НПО“, припомни Буруджиева и добави, че колкото повече представители на НПО са вътре, толкова по устойчив е ЦИК. По думите и хората от неправителствения сектор държат на репутацията си и едва ли ще си я заложат. Тя коментира, че в предложението на ГЕРБ се говори за една ротация. „Техният законопроект е от 2 члена и двата са сгрешени. Докато се боричкат за ЦИК и правят тези предложения за промени, на практика РИК и СИК ще бъдат формирани. Миналия петък докладвах на Венецианска комисия Изборния кодекс и нещо, което специално питаха дали в законът е направено така, че една партия да не доминира“, каза още депутатът.