Илияна Йотова: Не ни е нужна Европа със замразяване на бюджети и заплати, а Европа с производство и индустрия

Мар 29, 2014 Новини БСП 0 1192

Не ни е нужна Европа със замразяване на бюджети и заплати, а Европа с производство и индустрия

Не ни е нужна Европа със замразяване на бюджети и заплати, а Европа с производство и индустрия. За първи път от десет години насам социалистите в Европа имат всички шансове да спечелят, а това означава вече да не се молим за прокарване на социални идеи, а ние сами да провеждаме социална политика, Това заяви евродепутатът от Групата на социалистите и демократите Илияна Йотова на среща с жители на Панагюрище. Тя изрази амбицията си за Европа с финансова стабилност, но и работеща икономика. "За първи път от 25 г. и у нас бе повдигната темата за реиндустриализацията на страната. Досега само се рушеше, това, което преди беше изграждано. 60% от българските предприятия се изпариха на скраб, при съмнителни приватизации или останаха като изоставени кръпки, сякаш от филм на ужасите. Най-страшното нещо, което се случи тук, а напоследък и в Европа, беше, че държавата се беше оттеглила, а търговията се беше намесила в сфери като здравеопазването и образованието", посочи евродепутат Йотова. Нейно виждане е, че трябва да се подпомагат нови предприятия, които залагат на иновациите и технологиите и които могат да бъдат обезпечени с млади и подготвени кадри.

„В последните дни изминах 1200 км из страната и хората не се интересуват от състава на ЦИК, а от това да има работа за тях и децата им“, категорична беше Илияна Йотова. Пред присъстващите тя коментира и темата за АБВ. "Проектът АБВ не цели разширяване на левицата, а напротив да разцепи БСП и увеличава шансовете на нашите опоненти на европейските избори. Желанието им всъщност е за нови предсрочни избори и влизане в нови коалиции. Прави впечатление, че Румен Петков и Георги Първанов правят кампанията за европейските избори на гърба на БСП, а Ивайло Калфин мълчи", каза евродепутатът.

В една коалиция винаги има недоволни, но в основата на партньорството между БСП и ДПС стои подкрепа на програмата на експертния кабинет на Орешарски, отбеляза Илияна Йотова на въпроса дали се дават големи привилегии на ДПС в управлението. "Има компромиси, но по-важно е да бъдат изпълнени социалните ангажименти, които БСП са обещали на избирателите си. Различия между двете партии съществуват и не могат да бъдат избегнати, защото стоят в различни политически пространства", каза още евродепутатът.