Смолянски журналисти поискаха промени в регулацията на медийния пазар

Мар 29, 2014 Новини БСП 0 1333

Публичен регистър по тиражите, който да отчита реално влиянието на медиите, поискаха журналисти от Смолян на среща с народния представител от Коалиция за България и член на комисията по култура и медии доц

Публичен регистър по тиражите, който да отчита реално влиянието на медиите, поискаха журналисти от Смолян на среща с народния представител от Коалиция за България и член на комисията по култура и медии доц. Татяна Буруджиева. Срещата се проведе по инициатива на народния представител от Смолян Дора Янкова, а темата  бе  "Медийната среда и ролята на регионалните медии". Местните журналисти и собственици на електронни и печатни медии очертаха проблемите , които срещат в работата си. Всеобщо бе мнението, че  трябва да се изясни собствеността на медиите и да не се допуска концентрацията на монопол във функционирането, издаването и разпространението им. Регионалните медии са в много по-неизгодна позиция от националните, дори когато става въпрос и за ползването на средства от програмите за публичност, посочиха смолянските журналисти.  Представители на местните телевизии  бяха категорични, че трябва да се направи анализ и преглед на регулаторната функция на СЕМ и КРС, а не те да се превръщат в репресивен орган. Също така бе порицана и практиката да се плащат непосилни такси  за препредаване , както и на монополистите Музик аутор и Профон.

Обсъден бе и въпроса с регулацията на предизборните кампании.  Доц. Буруджиева заяви, че в новия изборен кодекс има възможност нововъзникнали и малки  партии да ползват медийни пакети, за да имат има равен достъп и гражданите да бъдат информирани.

Дора Янкова предложи на предстоящо заседание на комисията по европейски въпроси и контрол на еврофондовете, чийто зам.-председател е,  да се заложи формулировка,  част от средствата за публичност по европейските програми  да отиват  за отделните региони, за да може информацията действително  да стигне до хората.