Антон Кутев: Президентът показа, че е зависима политическа фигура

Мар 29, 2014 Новини БСП 0 1156

Абсолютно безспорен факт е, че президентът Росен Плевнелиев нарушава Конституцията със своя указ за ЦИК

Абсолютно безспорен факт е, че президентът Росен Плевнелиев нарушава Конституцията със своя указ за ЦИК. Решението му е недопустимо. Във времена на политическа нестабилност, институцията, която подкрепя стабилността в държавата, е именно президентската, както е записано в Конституция. Това заяви народният представител от ПГ на КБ Антон Кутев в ефира на БНТ. Според него за съжаление президентът ни прави грешка след грешка. „Той я прави както пред нас, така и пред десните избиратели, които са го избирали, като така президентът започва да изглежда все по несъстоятелен. Той за пореден път показа, че не е независим и обслужва само интересите на партията, от която е избран. Това обезсмисля президентската институция. Не може докато НС заседава за състава на ЦИК, без той да е определен, президентът да издава указ и да определя местата. Ние все пак живеем в парламентарна република“, категоричен бе социалистът.

Той подчерта, че членовете в ЦИК, които БСП е предложила, са и от гражданската квота. „Ако за БСП бе важно да се налага някаква политическа цензура върху работата на Комисията, щяхме да предложим отявлени партийни членове, но не го направихме. ГЕРБ обаче казват: „ако ние не сме го назначили, значи изборите са опорочени“, подчерта Антон Кутев.  

Идеята на Борисов да вкара БСП в изолация не се получи

Според народния представител от ПГ на КБ кафето между ГЕРБ и ДПС е знак и БСП добре го разбира. „Аз обаче не мисля, че въпросната среща ще наруши конфигурацията в държавата. Категоричен съм, че БСП не е в изолация. Идеята на Бойко Борисов беше такава, но за негово съжаление това не се получи. Моето мнение е, че този знак е по-полезен за левицата. Категорично твърдя още, че ние сме най-демократичната партия в България“, каза още Антон Кутев.