Илиана Йотова: Младите хора повярваха на нас, социалистите

Мар 28, 2014 Новини БСП 0 932

Младите хора в Европа решиха, че им е нужна нашата политика

Младите хора в Европа решиха, че им е нужна нашата политика. Те повярваха на нас, социалистите, като днес тази политика е възможна. Това заяви евродепутатът Илияна Йотова по време на дискусията "Социалната алтернатива за Европа". По думите и на четвъртата година десните в Европа най-накрая са разбрали, че това, което те самите са предложили като посока на развитие на Европа, а именно затягане на коланите, фискална консолидация и съкращения, не са довели до никъде. „С много труд успя да се приеме доклад за социален растеж, който бе изработен от колега от ЕНП, като ние, социалистите, успяхме да прокараме редица наши предложения, които са в полза на обществото и са със значима социална тежест”, посочи тя. По думите и в настоящия европарламент социалистите са успели да извоюват една сериозна социална придобивка. „В 21-ви век бяхме принудени да поискаме 3 млрд. евро, за които да могат да кандидатстват държави членки, като средствата бяха насочени към изхранване на бездомни хора и на бездомни деца. Срещахме обаче много сериозна съпротива от ЕНП, които заявяваха, че социалистите пак харчат готови пари. Но ние успяхме да извоюваме правото всички страни членки да могат да се ползват от тях. Извоювахме също и директива, която целеше минималната защита на младите майки. Чрез нея се определя минималният праг, с който майките да могат да отглеждат децата си в условия на демографска криза в Европа. Настоявахме за минимум 20 седмици платено майчинство, като в различните държави този срок може да бъде и повече. Три години тази директива стои блокирана в Европейския парламент, защото преобладаващите десни правителства не искат да пуснат този документ, който да стане част от европейското законодателство”, заяви Илияна Йотова. Тя изрази надежда, че с промяна на сегашното мнозинство в европарламента, този документ ще стане факт.

„В крайна сметка колкото и добра политика да имаш и колкото и да се стремиш да правиш лява политика, при едно гласуване всичко може да се промени. За съжаление не бяха редки случаите, когато десните имаха подкрепата и на центристки партии. Аз обаче бих искала да сведа нещата на едно по-примерно ниво. Когато преди три години идеята за младежката безработица беше лансирана от г-н Станишев, мнозина казаха, че тази политика е невъзможна, че никога няма да постигнем този резултат”, каза още Илияна Йотова. Механизмът, по който успяхме да утвърдим тази политика е един от най-успешните може би през тези години. Предприе се една много сериозна кампания от ПЕС във всяка една държава.

България ще получи 100 млн. евро от ЕС

Илияна Йотова каза още, че България ще получи своите 100 млн. евро, благодарение на отредените 6 млрд. евро за следващите две години на всичките 28 държави в ЕС. „За мен бе изключително важно, като член на Комисията по социална политика, да обясня, че в България ние работим при много трудни условия. Колегите свършиха една сериозна работа, защото ние бяхме сред първите в Европа, които приехме определена социална политика. С днешна дата тя вече е част от българското законодателство и доколкото съм информирана вече имаме първите млади хора, близо 7000 човека, които от началото на 2014 г. са получили работни места. През 2008 г. този модел за първи път проработи в Австрия - страна с много добри резултати. Дори една страна с много висок стандарт и доста консервативна като Люксембург, също в момента работи по програмата и са налице високи резултати”, заключи тя.