Декларация на Парламентарната групана Коалиция за България, представена от зам.-председателя на ПГ на КБ Атанас Мерджанов

Мар 28, 2014 Новини БСП 0 1136

За пореден път представители на Политическа партия ГЕРБ, членове на Комисията по отбрана в Народното събрание, яростно повдигат въпроса за съставянето на анкетна комисия, която да разследва изграждането на защитно съоръжение на българо-турската граница

За пореден път представители на Политическа партия ГЕРБ, членове на Комисията по отбрана в Народното събрание, яростно повдигат въпроса за съставянето на анкетна комисия, която да разследва изграждането на защитно съоръжение на българо-турската граница.

Искам само да напомня, че една от задачите, макар и неприсъщи, които изпълнява в момента Българската армия и в частност Сухопътните войски, това е изграждането на защитно съоръжение на границата, респективно проверката, която беше извършена от Инспектората на Министерския съвет и впоследствие проверката, извършена в съответствие със заповед на министър Ангел Найденов от Инспектората на Министерството на отбраната.

Съгласно изводите от проверки на Инспектората на МС и Инспектората на МО процедурата за възлагане на обществена поръчка за изпълнението на съоръжението е законосъобразна и съответства на Закона за обществените поръчки и решението на Министерския съвет.

Факт е обаче, че има допуснати грешки, слабости, нарушения, затова и ще бъдат предприети съответните дисциплинарни и административни мерки, но също така е факт, че няма сериозни отклонения, които да опорочават изпълнението на отговорността, с която бяха натоварени Сухопътните войски, респективно Министерството на отбраната.

На пресконференция от 21 март т.г. лично министър Ангел Найденов посочи, че съгласно неговото разпореждане и дейността на Инспектората е определен кръг от служители, които имат отношение по проведените процедури, т.е. имат отношение към допуснатите слабости, пропуски и нарушения.

Следва да се отбележи, че дисциплинарните производства не са приключили и наказания ще има при установена вина.

На същата пресконференция министърът посочи, че както и до момента, той ще следва линията на пълна прозрачност в намеренията и действията на ръководеното от него ведомство при изпълнение на тази държавна задача.

Искам да отбележа, че подходът на прозрачност и публичност в Министерството на отбраната коренно се различава от стила на ръководство в предходния мандат. Едва ли можехме да си мечтаем подобна самокритичност в действията на тогавашния министър на отбраната Аню Ангелов и ръководения от него екип, част от които са въпросните народни представители от ГЕРБ в Комисията по отбрана. Въпреки че този въпрос от тях беше поставен неколкократно в Комисията по отбрана, където бе даван изчерпателен отговор от министъра, от неговия екип, от командващия Сухопътни войски и други специалисти, представителите на ГЕРБ продължават да политизират случая и да нагнетяват напрежение в Българската армия. Това в никакъв случай не е нито националноотговорно, нито загриженост за авторитета на Българската армия, на българските офицери, войници и служители.

Стремежът на представителите на ГЕРБ да вбият клин и да търсят интрига в междуинституционални отговорности - тези на МВР и МО, е поредно доказателство за опит за дестабилизация на правителството и на опорочаване на управленската практика, която е коренно различна от тяхното управление. Искам само да напомня, че благодарение на действията на МВР и МО голямото предизвикателство пред българската държава - бежанската вълна, беше овладяно с възможно най-малко рискове за сигурността на българските граждани и българското общество.

Още веднъж искам да подчертая, че искането на ГЕРБ за съставянето на парламентарна анкетна комисия не е нищо друго освен пореден опит за продължително политическо говорене по темата. Още по-абсурдно е искането на оставки на двамата силови министри без никакви фактически основания.