Явор Куюмджиев: ЕРП-тата са инвестирали главно пари на българските граждани, не собствени

Мар 28, 2014 Новини БСП 0 1174

Преди дни на заседание на Комисията по енергетика зададох един много ясен и конкретен въпрос на трите ЕРП-та - колко пари точно са инвестирали в България през последните 10 години, откакто са собственици

Преди дни на заседание на Комисията по енергетика зададох един много ясен и конкретен въпрос на трите ЕРП-та - колко пари точно са инвестирали в България през последните 10 години, откакто са собственици. Това заяви в ефира на Нова телевизия народният представител от ПГ на КБ и зам.-председател на Комисията по енергетика Явор Куюмджиев. По думите му всяко от тях е отговорило с някаква сума. Той подчерта, че е искал да разбере, колко пари от тези, които те са инвестирали, са техни собствени средства или привлечени средства. "На този въпрос аз отговор не получих", поясни депутатът. Той обясни, че е успял за 2 дни да събере информация за периода 2008г. - 2013г. и резултатите са показали, че всяка година ЕРП-тата инвестират само парите, които са им одобрени от ДКЕВР, които се отразяват в цената на тока, което означава, че българските граждани ги плащаме. "Инвестициите, които те твърдят, че са направили за тези години, сме ги платили ние. Затова не е вярно и твърдението им, че имат нужда от увеличаване на цената на тока, за да могат да осъществят своите инвестиции", категоричен бе той. Куюмджиев обясни още, че една единствена от тях е инвестирала малко повече от парите, одобрени от държавната комисия.

Той подчерта, че е направил тази проверка поради публикация, излязла преди няколко дни в австрийски вестник, според която едно от дружествата е инвестирало 1,2 млрд. лв. в България. "Тези пари те искат да ги претендират в съд във Вашингтон. Не могат да искат такива пари от държавата след като парите за инвестициите, които те са направили, сме ги направили ние", каза още зам.-председателят на енергийната комисия. По думите му за едно от дружествата от 400 млн. лева за инвестиции, едва 6 млн. лв. са собствена инвестиция, а останалото са парите на българските граждани.

Според него парите за инвестиции могат да бъдат намерени и по друг начин, като даде пример с продажбата на зелени сертификати, с които сега се финансира зелената енергия.

По думите му има закони в Бълагрия и те трябва да се спазват от всички.

На въпрос дали в крайна сметка ще има увеличаване на цената на електроенергията, той отговори, че няма икономически предпоставки това да стане. "Дали това ще се случи обаче зависи от ДКЕВР, която има експертите, информацията и начинът на изчисление", заключи Явор Куюмджиев.