Настояваме държавата да участва на търг за придобиването на собствеността върху „Химко – Враца“

Мар 21, 2014 Новини БСП 0 783

В съотвествие с обявената на БСП политика за ролята на държавата като активен регулатор, собственик и инвеститор, трябва да се използват всички форми на реиндустриализация

В съотвествие с обявената на БСП политика за ролята на държавата като активен регулатор, собственик и инвеститор, трябва да се използват всички форми на реиндустриализация. Правителството пое ангажимент да изготви програма, която трябва бъде готова до 20-ти април, за реиндустриализация до 2020г. и нейният първи етап за следващата година. Това заяви Янаки Стоилов, зам.-председател на ПГ на КБ и председател на Комисия по външна политика в НС, пред журналисти във Враца. Според него това са инвестиции на частния сектор, държавно съдействие, което се изразява в изграждане на индустриална инфраструктура, развитие на индустриални зони. „Това се отнася и за държавата, и за общините, подготовка на работна сила, използване на Българската банка за развитие и експортното застраховане. А също така държавно участие чрез използване на държавни компании, партньорство между държавата и общините с частни инвеститори, създаване на държавни структури към съответните министерства за партньорство с чужди икономически организации и първо в областта с търговията със земеделски продукти“, обясни той.

Във връзка с „Химко-Враца“, Стоилов заяви, че през миналата седмица е бил насрочен първият търг, на който не е имало участници. „Цената ще бъде намалена с 20% и следващият търг ще бъде другата седица. Дано не се появят юридически пречки за неговото прождане, но ние настояваме държавата да участва на този търг за придобиването на собствеността върху комбината. Това трябва да бъде направено чрез специално създаденото еднолично акционерно дружество в състава на БЕХ, а именно енергийната инвестиционна компания. На тази цена е възможно да стане цялостното придобиване на остатъчните активи, след което да се предприемат други действия. Това остава наш категоричен ангажимент“, каза той. По неговите думи в момента има проблеми със средствата, на които БЕХ разчита, заради задълженията на ЕРП-тата.

Друга тема в икономическата област, която Стоилов засегна, е упражняването на ефективен контрол за изпълнение на концесионните договори. „Ние поискахме, в съответствие с обявените от нас ангажименти, да се извърши преглед на концесионни договори, с приоритет към изтичащите и това да стане около средата на годината – юни, юли. Особено внимание да се обърне на изполването на преработена суровина, включително на отпадъците, където се съдържат най-големи резерви. Даваме си сметка за големите интереси, които са се съсредоточили в тази област, но нашите намерения не се променят от този факт“, категоричен е той. Според него трябва да бъдат направени и промени в Закона за подземните богатства, които да бъдат представени към средата на април. „Работи се също по законопроект за публичните предприятия. В НС предстои обсъждане на Закон за изменение и допълнение на Закон за защита на конкуренцията, който има за цел да защити българските производители и да ги постави в равностойно положение с българските търговци в търговските вериги“, каза народният представител.

Безработните в община Враца са намалели с 450 души

По отношение на безработицата зам.-председателят на ПГ на КБ заяви, че остава висока в рамките на 12-13% според различните статистически данни. „И въпреки че над 25 000 души са започнали работа в реалния сектор за последните месеци от тази година, картината остава непроменена поради увеличаване на освободените по програмите, които се провеждаха. За област Враца безработицата е достигнала 17 000 души. Малко по-добра е картината за самата община, където безработните са намалели с 450 души“, обясни той. В тази връзка Стоилов каза, че през месец март предстои поетапно усвояване на заявки по проект „Подкрепа за заетост“, финансиран по ОП „Развитие на човешките ресурси“ за 158 работни места от работодатели от реалния сектор на територията на област Враца, в т.ч. 87 от работодатели от община Враца. Той съобщи още, че през април предстои усвояване на заявки по същия проект за 198 работни места за общински администрации в област Враца, като 58 са от общинска администрация-Враца. „Разчитаме и на плана за асистенти на хора с увреждания, където да бъдат включени около 300 души и мерките за противодействие на масовата престъпност, които за страната ще включат около 5000 души“, допълни той.

Стоилов обясни и че към ангажиментите се включва и приетото вече решение за изплащане на Великденски добавки към пенсиите и припомни, че преди Коледа бяха осигурени такива за всички пенсионери с доходи до границата на бедността. „Сега този подход ще бъде за всички, прилагайки принципа за пропорционалност, като тези, които полуват най-ниски пенсии до 150 лв ще получат 40лв, до 250лв – 30лв и за останалите относително по-високи пенсии по 20 лв.“, каза той.

По неговите думи през тази седмица са внесени допълнителни предложния за промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. „С него изпълняваме нашия ангажимент да създадем допълнителни правила за притежаването на земи от земеделския и горския фонд. Те предвиждат да се изключи възможността търговски дружества, в които участват лица от държави извън ЕС, да не могат да участват в търговски дружества, които придобиват българска земя. Българската конституция постановява, че държави и лица от такива страни могат да придобиват земя само по силата на специален договор. Ние искаме собствеността да бъде изсветлена и да не се допуска скриването на реалните притежатели на поземлената собственост в България. Другия въпрос, който се решава в този закон е пасищата да бъдат притежание на животновъди така, че това също да стимулира развитието на реалното земеделие“, поясни той.

Трябва да се гарантира сигурността на българите в Украйна

По повод ситуацията в и около Украйна Янаки Стоилов заяви, че днес се е състояла среща с председателя на Асоциацията на българите в Украйна Антон Кисе,с който са дискутирали проблемите на българите в страната, да се гарантирана напълно тяхната сигурнсост и да се намали напрежението в Украйна, както и възможностите за преодоляване на тази криза. „Важно е да бъде изготвена национална позиция, която да не допусне влошаване на икономическата ситуация поради мерки, които се обсъждат и все още няма решение в рамките на ЕС“, заключи Янаки Стоилов.

На проведената среща във Враца присъстваха народните представители от ПГ на КБ Валери Жаблянов, Филип Попов, Жара Пенева, Георги Гьоков, Йордан Стойков, Смиляна Нитова, Петър Дулев, членове от НС на БСП, както и от областното и общинското ръководство на партията във Враца. Те заяви, че имат стремежа да посетят общините в областта, да се срещнат с избиратели и да бъдат разсквани с тях всички актуални въпроси.