Таско Ерменков: Няма война между държавата и ЕРП-тата, а искане за спазване на закона

Мар 20, 2014 Новини БСП 0 715

В медиите започна да се говори за световна война между държавата и ЕРП-тата

В медиите започна да се говори за световна война между държавата и ЕРП-тата. Няма война. Това, което се случва е, че държавата изпълнява основното си задължение - да спазва върховенството на закона. Това заяви пред журналисти в НС народният представител от ПГ на КБ и член на Комисията по енергетика Таско Ерменков. По думите му ако искаме да сме държава, която се развива нормално и демократично, всеки трябва да спазва закона, такъв, какъвто е, независимо от това дали му харесва или не. Според него всичко опира именно до незаконността на действията, които ЕРП-тата са си позволили. "Има специални законови уредби за начина, по който се уреждат взаимоотношения между лицензианти в системата на енергетиката. В тези правила, определени от ДКЕВР и признати от Върховния административен съд за валидни, никъде не е записана възможността за прихващане. А в противен случай енергийната система ще заприлича на един уличен пазар, на който има "На ти едни пари", "Дай ми едни пари", каза още той. По негово мнение в една сериозна система, каквато е енергетиката и критичното състояние, в което тя се намира, всякакви произволни действия водят до застрашаване на нейната сигурност, сигурността на енергийните доставки и от там и на националната сигурност.

Никой от ДКЕВР или правителството не е говорил за национализация

"Никъде, в нито едно от изказванията, на който и да било от ДКЕВР или правителството на Република България, думата "национализация" не е използвана", категоричен бе Ерменков. По думите му става въпрос за това, че ако се отнеме лиценз на дадено дружество, това означава, че трябва да бъде сменено управлението му - назначава се специален управител, който е в правото си само да изпълнява действия, които това дружество трябва да извършва според лиценза си, а именно снабдяване с електроенергия. Депутатът подчерта, че този управител няма право нито да продава, нито да прехвърля собственост, нито да се разпорежда с нея, по какъвто и да било начин и всичко друго е една голяма спекулация. "Тъй като става въпрос за система, от която всички сме зависими, отнемането на лиценза, не означава спирането на функционирането на съответното дружество, а означава смяна на неговото управление, не на собствеността му", заяви народният представител. Той обясни, че ако се стигне до едно такова решение за отнемане на лиценз, то може да бъде обжалвано от съответната страна, което може да отнеме до 2 години.

И в следващия ценови период няма да има повишаване на цената на тока

По повод на спекулациите за цената на тока, той цитира комисаря от ДКЕВР Еленко Божков, че в обозримо бъдеще няма никакво основание да се очаква повишаване на цената на електроенергията. "Това се отнася не само за този ценови период, но и за следващия", коментира още Ерменков..

ЕПР са виновни за дълга на НЕК и сега искат да задълбочат проблема

По повод на методиката на образуване на цените той поясни, че една от причините да се натрупа дългът на НЕК е начина, по който се е ценообразувала в периода 2012-2013г. зелената енергия - дружествата са правили прогноза каква енергия ще изкупуват и въз основа на нея се изчисляваха техните разходи и се изчисляваше цената на електроенергията. Депутатът поясни, че в началото на ценовия период преди 2012г. дружествата са предлагали занижена прогноза за това, каква електроенергия ще изкупуват, в резултат, на което в обществения доставчик няма как да се предвидят нужните средства за разплащане на зелената енергия. "Нещо повече, общественият доставчик няма никаква вина за новите включвания, защото 75% от новите включени мощности около 750 мегавата са от компетентността единствено и само на ЕРП-тата да бъдат включени. Получава се "крадецът вика дръжте крадеца" - онези, които са създали проблема сега искат да го задълбочат", категоричен бе той.

По негово мнение са станали много странни проявите на ЕРП-тата в тези критични за държавата моменти, особено сега, преди избори. "Не знам защо го правят. Дано и те да  не са се поддали на някакъв политически ангажимент", заключи Таско Ерменков.