Атанас Мерджанов: Вчерашното изслушване на главния секретар на МВР беше безпрецедентно

Мар 20, 2014 Новини БСП 0 672

Вчерашното изслушване на главния секретар във вътрешната комисия беше безпрецедентно за последните 5-6 години

Вчерашното изслушване на главния секретар във вътрешната комисия беше безпрецедентно за последните 5-6 години. То имаше за цел да изясни фактическата обстановка и да хвърли повече светлина върху действията на полицаите. Това заяви в ефира на Нова телевизия зам.-председателят на ПГ на КБ и председател на Комисията вътрешна сигурност и обществен ред Атанас Мерджанов. Депутатът подчерта, че такива изслушвания не е имало в предишния мандат, въпреки наличието на инциденти, които също са били сериозни, като този в Перник, при който в продължение на месеци ГЕРБ са отказвали да дават отговори. "На изслушването вчера три часа и половина главният секретар отговори на неограничен кръг въпроси. В случая няма значение кой какви версии ще лансира, а какво ще докаже досъдебното производство и съда", категоричен бе Мерджанов.По негово мнение е станало ясно, че областните дирекции по места до голяма степен съществуват и функционират като феодални владения. "Тук е необходимо да се направи пълен преглед на всички тях. Много важна е цялостна и комплексна проверка на дейността на областната дирекция на МВР-Велико Търново.Нужни са системни, целенасочени дейности", каза още той.

Действия в Лясковец деня преди инцидента, са довели до ескалация на напрежението

По мнение на народния представител проблемът със случая в Лясковец е, че командосите са били подготвени при едни тактически планове и задачи, които са приключили като цялостно проучване на тактическата обстановка, след което незнайно по чие разпореждане двама служители на ОД на МВР Велико Търново са заснемали мястото без каквато и да било причина, ден преди акцията. "Те не просто са се издали, а са предизвикали допълнително напрежение и във въпросното лице и не са уведомили за тези свои действия", поясни председателят на вътрешната комисия. На въпрос защо не са били евакуирани хората, живеещи в кооперацията на Петко Петков, Мерджанов отговори, че са изготвени конкретни тактически планове при определена ситуация, в която се е разчитало на изненадата и внезапността да бъде обезопасено и изведено лицето по най-безопасния начин. "Изненада обаче не е имало, защото е имало действия предишния ден", заяви той. По думите му без тези действия, субектът на операцията е нямало да знае, че са го заснемали, че са го провокирали по някакъв начин и че е влизал в контакт с тези униформени и цивилни лица. Според депутата без тези действия в нямало да се стигне до ескалация на напрежението и готвещият се за самоотбрана Петко Петков да бъде принуден да действа по този начин. Мерджанов обясни, че няма други ранени от спецотряда, а има един улучен, който е невредим, благодарение на бронираната си жилетка.

Виновните ще понесат своята отговорност, но трябва да се вземат законодателни мерки за разрешаването на проблема

Зам.-председателят на ПГ на КБ обясни, че не е против да се създаде отделна анкетна комисия, стига тя да доведе до някакви резултати.По негово мнение обаче вътрешната комисия би дала шанс за по-дълго политическо говорене по случая. "Очевидно обаче интерес на ГЕРБ е да политизира проблема", заяви той.

Помолен да коментира, кой може да понесе отговорност за случилото се, Мерджанов отговори, че такава непременно трябва да бъде носена, включително и политическа, ако тя би решила конкретните въпроси."Ние искаме пълен преглед на дейността на областите дирекции на МВР и на първо място на тази във Велико Търново. Там след като бъдат извършени до край проверките в досъдебното производство, ако трябва след това прокуратурата и правоохранителните органи да се намесят и да се понесе отговорността", заяви председателя на вътрешната комисия. По негово мнение оставката на главния секретар в случая няма да реши проблема и за това са нужни мерки, включително и законодателни, на първо място преглед на закона за МВР. "Вчера стана ясно, че с решение на МС е създадена междуведомствена група за преглед на законодателството между - МВР, Министерство на труда и социалната политика и Министерство на здравеопазването. Ние предложихме да бъде включен експерт и от вътрешната комисия", заключи Атанас Мерджанов.