Красимир Янков: Битовите потребители са защитени и няма да има прекъсване на тока

Мар 19, 2014 Новини БСП 0 1336

Ясно и категорично беше заявено от ДКЕВР, че става въпрос за разходи, които неправомерно се удържат от страна на електро-разпределителните дружества

Ясно и категорично беше заявено от ДКЕВР, че става въпрос за разходи, които неправомерно се удържат от страна на електро-разпределителните дружества. Днес е стартирана процедура по отнемане на лицензите на трите търговеца. Това заяви Красимир Янков, народен представител от ПГ на КБ, член на Комисия по енергетика и зам.-председател Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред в НС, в ефира на News7. Той уточни, че стартиралата днес процедура е съгласно Закона за енергетика чл.59, ал.1, т.2. Янков поясни, че НЕК се разплаща с почти цялата енергийна система и става въпрос за „разходи за задължения към обществото“. „Има определен ред, по който след като са направени се заявяват пред ДКЕВР, което не е направено. Тепърва електро-разпределителните дружества ще трябва да предоставят тази информация. Сумата е близо 348 млн.лв.“, обясни народният представител. По неговите думи става въпрос за един период, в който методиката за ценообразуване от юли 2012 до юли 2013 е атакувана в съда именно от електро-разпределителните дружества. „Ноември месец миналата година се е произнесъл и отменя тази методика. Създаден е един правен хаос, който се използва от ЕРП-тата да се осигурят средствата по-рано, отколкото е предвидил законодателят. Те могат да предявят тези разходи пред държавната комисия, но условието е те да са били извършени“, категоричен е Янков.

Според депутата битовите потребители са защитени и няма да има прекъсване на електрическото захранване. „Това, което ще поискат дружествата е увеличение на цената на тока. Това, което трябва да се случи, е да бъдат защитени всички участници в енергийната система и консуматорите. Ако могат да се открият резерви, то нека се използват съобразно приетата методика, да не се допусне повишаване на цената. Това може да го каже ДКЕВР. Не е работа нито на политиците, нито на изпълнителната власт“, допълни той и припомни, че ДКЕВР е независим регулаторен орган, който работи за българското общество. „Не мисля, че трябва да има притеснения, защото смятам, че ще стигнем до разумен компромис от двете страни и ще се съобразим със законодателството“, каза Янков.

За случая в Лясковец оставки ще има

Относно случая в Лясковец, народният представител заяви, че са спазени всички процедури по отношение на професионалното ръководство на МВР. „Днес бяха представени в Народното събрание и на цялото общество нови обстоятелства, които са меко казано притеснителни. Главният секретар обяви, че според него операцията е провалена заради изяснени нови обстоятелства в хода на проверката, които са един ден преди провеждане на операцията и могат да се тълкуват като предупреждаване за предстоящата акция“, поясни той. Янков допълни, че има възложена проверка, която до 3 април ще събери необходимата информация. „Двама цивилни оперативни от Криминална полиция са правили заснемане, включително и видео, разговаряли са пред самото жилище с патрулиращи полицаи, които са с униформи. Това може да се тълкува като предупреждение за самата акция и е изключително притеснително. Даже се споменава и едно от имената, което се свързва с бившия премиер“, каза той. По негодите думи е изключително странно, че веднага след операцията, бивши служители на МВР, които са работили в периода, в който Цветан Цветанов е вътрешен министър, много компетентно са обиколили всички телевизии с единствената задача да внушат, че това е една провалена акция от политическото ръководство и да дават квалификации за професионалното ръководство.“Нека се установи за компетентни лица дали с действия или бездействия имат вина за провалената операция. Тези двама полицай все пак са имали някакви указания, за които не е ясно“, заяви Янков. Той обясни и че са разгледали и случая от 15 март 2012, когато е спряна такава акция и по негово мнение това е част от процес, който трябва да бъде изследван. „Аз мисля, че ще се стигне до оставки и ще стане ясно на какво ниво ще бъдат. Виновни лица според мен ще има на областно ниво и на ниво РПУ“, заключи Красимир Янков.