БСП: По въпроса с ЕРП-тата трябва да се спази законът и да се защитят всички заинтересовани страни

Мар 19, 2014 Новини БСП 0 1268

За защита на интересите не само на ЕРП-тата, но и на НЕК и обикновените граждани, за уважение към ролята на ДКЕВР като единствен регулативен орган имащ право да се произнесе по този проблем, както и за цената на тока и не на последно място пълно издължаване на ЕРП-тата към държавата

За защита на интересите не само на ЕРП-тата, но и на НЕК и обикновените граждани, за уважение към ролята на ДКЕВР като единствен регулативен орган имащ право да се произнесе по този проблем, както и за цената на тока и не на последно място пълно издължаване на ЕРП-тата към държавата. Тези позиции изразиха днес народни представители от ПГ на КГ и членове на Комисията по енергетика в ефира на различни медии.

Явор Куюмджиев: Ако има нарушение на лицензията е логично да се пристъпи към процедура за отнемането му

Ако има нарушение на лицензията е логично да се пристъпи към процедура за отнемане  на лиценза. Това заяви в ефира на БНТ народният представител от ПГ на КБ и зам.-председател на Комисията по енергетика Явор Куюмджиев. По думите му тя е дълга ще се настоява за ДКЕВР да вземе решение в рамките на закона и спазвайки всички правила. По думите му по-важният въпрос е, че тези дружества си позволяват да нарушават грубо законите на България и да поставят под заплаха енергийната й сигурност. "Когато задържаш 320 млн., това означава, че НЕК не плаща след това на централите, те не плащат на мините, мините не плащат на миньорите и така се поставя в опасност националната сигурност", обясни Куюмджиев. ‎По думите му проблемът с ЕРП-тата и зелената енергия се е появил 2012г., когато в рамките на една година са натрупани тези задължения на НЕК към тях, благодарение на: промяната НЕК, която е плащала 100% разходите за зелена енергия на ЕРП-тата, да плаща само частично и да натрупа задължения към тях и въвеждането на такса достъп, с която са осакатени и ВЕИ-тата. По думите му от средата 2013г. с реформите в енергийната система тези проблеми са решени и НЕК не трупа нови задължения.

Той категорично отрече цената на тока да се регулира политически и подчерта, че ДКЕВР е единственият орган, който може да вземе решение за цената на тока. Зам.-председателят на Комисията по енергетика обаче призова  тя да намери други ресурси и начин за справяне с проблемите на енергетиката, но не като се натоварват гражданите. "ГЕРБ защитава чужди лобистки интереси за сметка на българските граждани и трябва да  изпитва срам от положението, до което е довела енергетиката. Благодарение на вещото им управление миналата година от януари до май България за пръв път се беше превърнала в транзитна страна за износ на ток. В момента всяка секунда България изнася 1600 мегавата ток, което носи приходи от 90 хил. евро на секунда", заключи Явор Куюмджиев.

Таско Ерменков: Проблемите в енергетиката не могат да бъдат решавани само за сметка на гражданите

Не става въпрос за ултиматум, а призив да се спазва Законът за енергетиката, където е регламентирано, че ако имаш задължения, които трябва да бъдат установени по силата на чл. 35 от Закона за енергетиката, задължения, възникнали с изпълнение обществени функции, тези пари не могат да бъдат прихващани. Това заяви по същата тема, в ефира на BTV народният представител от ПГ на КБ и член на Комисията по енергетика Таско Ерменков. Той подчерта, че законовият ред в този случай  е : заявка до ДКЕВР е претенция, че има да се взимат тези пари, тя прави процедура  по установяване до колко тези искания са законосъобразни и взема решение как те да бъдат удовлетворени. По думите му има задължения и те трябва да бъдат възстановени, но трябва да се направи съобразно със закона. Ерменков обясни, че тъй като ЕРП-тата не са спазили закона са направени следните предупреждения към ЕРП-тата, че той ще бъде приложен към тях.

"Проблемите не могат да бъдат решавани само в полза за едни. Ние сме в тежка ситуация и се опитваме да решаваме проблемите, но това не може да е за сметка на обществения доставчик и на обикновените граждани", категоричен бе той. Според него трябва да се направят корекции в подпомагането на енергийно бедните, които в България са много, както и тези, които изпитват затруднения при плащането на сметките си и да се намери начин фирми и други да не се възползват от социални придобивки. По думите му това е въпрос на системен подход в енергетиката, който е труден в момента поради тежкото състояние на енергетиката.  "Чрез прихващането на задълженията си към НЕК, ЕРП-тата не й помагат, а я вкарват в още една допълнителна спирала на задлъжнялост към производителите на електроенергия", заключи Ерменков.

Борислав Гуцанов: Ще настояваме ЕРП-тата да се издължат напълно към държавата

Трябва да има държавност. Не може фирми, които не се разплащат с държавата, да продължаваме да ги подкрепяме. Независимо по какъв начин се разреши този  проблем, ще настояваме за пълно разплащане с държавата. Така коментира същия въпрос в ефира на Нова телевизия народният представител от ПГ на КБ. Борислав Гуцанов. Той подчерта, че ЕРП-тата държат пари и това е триъгълник между възобновяемите източници, НЕК и ЕРП-тата.  По думите му има трета страна по този въпрос и това са именно собствениците на възобновяемите източници и поради тази причина в момента ЕРП-тата се опитват сега да си взимат парите от държавата. Помолен да коментира дали това не е социална политика, той отговори, че именно благодарение на социалната политика на БСП цената на тока е била намалена един път с 5% и един път с 10% нощна тарифа. По негово мнение от 01.07.2014г. няма да има увеличаване на цената на тока.

Димитър Горов: Надявам се това да не е картелно споразумение на трите дружества за оказване на натиск върху държавата

"Не мога да кажа какво решение ще вземе ДКЕВР. Чисто юридически обаче ДКЕВР са изправени пред невъзможност да вземат друго решение, ако ЕРП-тата не си изпълнят задълженията към НЕК и лицензите им могат да бъдат отнети. Това каза пред ТВ7, депутатът от Коалиция за България Димитър Горов.  Той подчерта, че има много ясен казус - трите дружества не плащат на НЕК, които са им предоставили тока, който са заявили. "Притеснява ме друго - много ми е странно как трите дружества заедно спират да плащат. Надявам се това да не е картелно споразумение на трите дружества за оказване на натиск върху държавата", каза още Димитър Горов.

Според него с идване на новото правителство и смените в ДКЕВР се е появило напрежение между държавата в лицето на регулатора и самите дружества. "Допреди това те бяха свикнали след дебат с министър-председателя да стигат до "компромисен вариант" за по-малко увеличаване на тока, а сега имаме намаляване на цената и то два пъти. Горов бе категоричен, че няма да има режим на тока и няма основание за по-висока цена на тока от 01.07.2014г. . „Аз съм твърдо убеден, че държавата, в лицето на правителството, на НЕК, на цялата система на производството и енергоразпределението, е в състояние да управлява дружествата”, каза Горов. Но според него на този етап не е обсъждано държавата да си вземе ЕРП-тата и не е предвидено такова действие. Депутатът обясни, че по-скоро, ЕРП-тата се опитват да окажат натиск върху държавата, за да получат отстъпки. „Ние се опитваме, от наша страна, да защитим интересите на държавата и на българските граждани, а от друга страна - дружествата се опитват да защитят собствените си интереси”, заключи Димитър Горов.