Петър Курумбашев:Трябва да изхождаме от българските интереси по темата за Украйна

Мар 18, 2014 Новини БСП 0 1126

България със сигурност не е троянският кон на Русия в ЕС, във връзка със спекулациите в тази посока

България със сигурност не е троянският кон на Русия в ЕС, във връзка със спекулациите в тази посока. Позицията на лидерът ни Сергей Станишев, както и на външния ни министър Кристиян Вигенин показаха, че това съвсем не е така. Някои политици много лесно поставят разделителни линии между русофили и русофоби, но подобна разделителна линия няма да видим в БСП. Това заяви зам.-председателят на ПГ на КБ и член на Комисията по външна политика Петър Курумбашев в ефира на БТВ. По думите му ние трябва да изхождаме от българските национални интереси, формирайки позицията ни за ситуацията в Украйна. "Нужно е да бъдат защитени интересите на българското малцинство там", категоричен бе той. Според него, друг наш национален интерес, освен малцинството ни в Украйна, е свързан с Южен поток. "Газопроводьт трябва да бъде построен. Ако бъдат наложени санкции на Русия, дано да не се стигне до непропорционален отговор от там. Защото една дълга икономическа криза ще се отрази много по-зле на България", обясни той. Курумбашев каза, че ние имаме интерес и от гледна точка на туризма. "Трябва да имаме както руски туристи по Черноморието, така и украински", посочи зам.-председателят на ПГ на КБ. Народният представител подчерта, че нашата позиция е балансирана и е в синхрон с европейската по темата за Украйна. Той добави, че по темата ще има извънредно заседание на НС и припомни, че позициите на политическите сили, внесли декларации в Комисията по външна политика, са били обсъждани.

 

"Не" на оплюването, "да" на дебата

"Аз се надявам, че кампания за евроизборите е възможност за един сериозен разговор. Надявам се, че когато говорим за Европейски парламент, за европейски перспективи за България, трябва да направим опит за сериозен разговор и да се отдалечим от това така типично оплюване и използване на компромати, характерно през последните години", заяви Петър Курумбашев. Той изрази надежда, че подобни дебати ще покажат и, че българските политици могат да се обединяват около определени национални цели. "Не може да се поставят само някакви макроцели, за да се търси одобрение от ЕС, а хората в България да бъдат на ръба на оцеляването. Не може през изминалите четири години да се залагат свръх цели като нулев бюджетен дефицит. Не е нормално при покачване на цените и на храна, и на енергоносителите, хората да са със замразени заплати и доходи, като резултатът от водене на подобна политика бе видим за всички, визирам събитията от февруари миналата година. Трябва да се мисли за хората. Дори и сега на семинара се коментира това, че ще се открият 11 болнични центрове в общински градове, като например този в Девин. Също, във всички 26 областни центрове ще има и Спешна помощ", посочи зам.-председателят на ПГ на КБ.

Според Петър Курумбашев трябва да проектираме и някои политики на Европарламента в страната ни. "Пример за това са Кохезионните фондове, към чиито средства ние имаме достъп. За това трябва държавна политика. Искам да подчертая, че сега ще се дадат онези 500 милиона, за които се говореше толкова много. Припомням, че тези пари са предвидени за по-бедните райони в страната", коментира Курумбашев.

"По отношение на обвинението на Борисов, че нашият лидер е дезертьор и има намерение да замине в Брюксел, мога категорично да подчертая позицията на Сергей Станишев, в която той съвсем ясно се обяви за водач на червената листа, а също и че ще остане в България. Мисля обаче, че е по-интересно е да се наблюдава тандема Борисов - Първанов", каза още той.