Илияна Йотова: Нашата задача е да намерим българския интерес

Мар 17, 2014 Новини БСП 0 1230

Декларацията за Украйна беше приета още преди Боровец, защото това е официалната позиция на Националния съвет на БСП

Декларацията за Украйна беше приета още преди Боровец, защото това е официалната позиция на Националния съвет на БСП. Сигурно още тази седмица ще станем свидетели на обща декларация в Народното събрание, защото има няколко проекта, които са внесени. България трябва да има своята твърда позиция, за да се спрат спекулациите в едната или другата посока. Това заяви Илияна Йотова, евродепутат от КБ, в ефира на ТВ7. Тя допълни, че нещо, което не й харесва, е разделянето на хората на „анти“ и „за“ Русия. „А нашата задача е да намерим българския интерес“, категорична бе тя. По повод обвиненията, че БСП използва опорните точки на Кремъл, тя коментира, че очевидно някой добре ги чете и заяви, че тя не е запозната със съдържанието им. „Ние направихме една доста балансирана позиция. Не искам да съм на мястото на външния министър днес на заседанието в Брюксел, както и тази седмица на срещата на върха, защото имаше вчера изказвания и на Барозу, и на Ромпой, съвместна декларация. Аз не съм убедена, че всички лидери са толкова безпрекословно „за“. Има нюанси в националните позиции, както ще има и в нашата. Естествено е България да е за това санкциите да не стигат до крайности, 350 млрд. стокообмен с Русия не е нещо, което можеш да зачеркнеш с лека ръка“, заяви тя. Според нея трябва да се съблюдават историческите настроения и наслагванията, както и да се държи сметка за най-малкото нещо, „защото живеем в една доста взривоопасна среда“.

Не можем да загърбим интересите на 350 000 българи

Йотова обясни, че декларацията на БСП се редактира от една седмица и би било странно, ако няма различни мнения по този въпрос. „Важното е, че накрая се обединихме около този консенсус и това стана наша обща позиция. Не можем да загърбим интересите на 350 000 българи“, каза евродепутатът. Тя обясни, че една голяма част от критиките е била към Вигенин за това, че с посещението си в Украйна, в окото на кризата, се легитимира сегашното правителство. „Целта на Кристиян Вигенин като външен министър беше да отиде в Украйна, за да може и с тези, които представляват в момента властта там, да гарантират правата на българите“, поясни тя. Според нея това, което трябва да се прочете в позицията на БСП, е каквито и да било преговори с Украйна да станат след извънредните президентски и парламентарни избори, естествено с наблюдението на всички международни организации за тяхната справедливост и честност. „Това най-малкото косвено означава, че нямаме доверие в сегашното управление там“, уточни Йотова.

Русия няма интерес да отвръща с удар с газа

По нейно мнение Русия няма интерес да отвръща с удар с газа и смята, че до икономическо блокиране и санкции няма да се стигне. „Все пак предишното заседание на външните министри сложи едни предел, т.нар „меки санкции“. Ние говорим, че референдумът в Крим е нелегитимен, защото той е против украинската конституция. А вчера разбирам благодарение на журналистите, че става въпрос и за конституционни промени в самата Украйна“, каза тя.

На въпрос дали сме на прага на нова Студена война, евродепутатът отговори, че според нея се връща до голяма степен лексиката от Студената война,  което наистина трябва да бъде пресечено. „Никой в момента няма нужда да се връщаме в 50-те, 60-те или 70-те години. Наясно сме, че страдащите са хората, а не политиците“, заяви тя.

На Сергей Станишев ще му се наложи да направи кампания на доста места

По темата за предстоящата кампания за европейски избори Йотова коментира, че на Сергей Станишев ще му се наложи да направи кампания на доста места. „Това е жест и към нашите европейски партньори. Аз съм все още в Брюксел, не сме започнали истинската кампания, но има и много заявки от колеги от други държави той да участва и там“, поясни тя. Според нея листата на БСП е добре балансирана и не трябва да се затваря вратата към гражданската квота. „Това е извоювано много отдавна в БСП, а и хората, които сме предложили, смятам, че са достойни“, допълни евродепутатът.

По повод на това как се стигна до решението Сергей Станишев да бъде водач на листата, тя обясни, че има два аргумента, които са надделели. „След нашето заседание в Рим на Конгреса на ПЕС, от само себе си се получи решението Сергей Станишев да води листата, като жест и към всички други партии в Европа. Второ, след историята, която се случи с АБВ, беше задължително той да поеме отговорността за изборите и за листата“, допълни тя.

Ако някой има претенции за дебат с г-н Станишев,  това са представителите на партия ГЕРБ

По повод отправените покани към Сергей Станишев за дебат, Йотова заяви, че, каквито и емоции да е имало тези месеци, БСП има един политически опонент и това е ГЕРБ, защото те са представители на европейската десница. „Нашия спор и диалог, дебат с тях е ясен. Това са двете партии и трябва да говорят за ляво и дясно и ако някой има претенции за дебат с г-н Станишев това са представителите на партия ГЕРБ. Що се отнася до Ивайло Калфин, за мен много по-интересен ще бъде един дебат между Първанов и Станишев за европейското бъдеще на България“, допълни тя. „Калфин освен всичко друго е близък наш колега и приятел, бяхме един чудесен екип и естествено, че ще ни липсва, но не ние избрахме този път. Емоциите минават и времето лекува“, коментира Йотова.

Има много млади хора, на които трябва да се подаде ръка

Във връзка с информацията, че 10% от заплатите на евродепутатите ще отиват във фонд, който ще дава пари на талантливи деца с добра успеваемост, за да се развиват нататък, Йотова заяви, че това не е новина. „Мога да съдя по себе си. Мой 7 информационни офиси работят в страната и ви уверявам, че надвишават много повече тези 10%, които ще отидат в този фонд. Смятам, че и така е редно. Аз лично бях за още малко завишение на тези проценти, защото има много млади хора, които искат да учат и за съжаление нямат равен старт в живота си. Трябва някой да им подаде ръка и трябва да се прави от всички политици, а не само от една партия“, заключи Илияна Йотова.