Валери Жаблянов: Трябва да се намерят най-добрите решения за Украйна по политически път

Мар 17, 2014 Новини БСП 0 1004

Депутатите и министрите се събраха, защото в процеса на работа и взаимодействието между парламента и правителството, се натрупват много въпроси, включително по механизма на законодателните инициативи, подготовка на законопроекти и приоритетите

Депутатите и министрите се събраха, защото в процеса на работа и взаимодействието между парламента и правителството, се натрупват много въпроси, включително по механизма на законодателните инициативи, подготовка на законопроекти и приоритетите. Това заяви Валери Жаблянов, народен представител от ПГ на КБ и зам.-председател на Комисия по външна политика, в ефира на Нова телевизия по повод провелия се семинар на Боровец. На въпрос дали е имало остро отношение към външния министър Кристиян Вигенин, Жаблянов обясни, че е имало такова в определени партийни структури и това е било изразено и на пленума в събота. „Критиката беше съсредоточена в прибързаното изявление относно резултатите от референдума. Ако говорим въобще за украинската криза, референдумът в Крим е част от нея, както и резултатите. Той беше предшестван от други събития“, каза той. Според него позицията на България трябва да бъде изключително премерена и внимателна, защото няма друга европейска държава, която да е въвлечена повече по пряк или косвен път. 

По негово мнение Европейският съюз не е срещу Русия, тъй като в ЕС има различни държави с различни мнения. „ЕС в това състояние, в което се намира в момента, с тези кризисни тенденции, не може да си позволи да организира икономически блокади срещу Русия, защото това ще се отрази пряко върху жизнения стандарт на най-богатите държави, а за България да не говорим. Най-верният път, който ние обсъждахме е продължаването на диалога, включително между Русия и САЩ. Това е записано и в нашата декларация и намиране на най-добрите решения за Украйна по политически път. Разбира се това включва провеждане на избори, произнасяне на украинските избиратели по повод на отношенията с ЕС, с Русия, но това не са пряко български въпроси“, категоричен бе народният представител. По неговите думи референдумът е факт, но признаването на подобен вид референдум отнема много време. Той припомни и случая с Косово, който не е признат от много държави. „Относно резултатите от него, на тяхна база Крим ще се присъедини към Русия. Позицията на България в случая не виждам какво може да помогне. Българската позиция е позиция на ЕС в момента, а той не признава референдума“, обясни депутатът.

 

Отговорността на Сергей Станишев за европейските избори е не само национална

 

На въпрос как и от каква позиция Сергей Станишев ще обяснява, че трябва да се гласува за него, като всъщност е заявил, че няма да стане евродепутат, Жаблянов отговори, че на първо място е персоналната съпричастност на лидера на БСП към това, което става в ЕС и тези избори. „Неговата отговорност не е само национална. Самият характер на избора предполага, че голяма част от представителите на БСП в листата имат всички качества да бъдат представители на България в ЕС“, допълни той. Народният представител е на мнение, че се намираме в навечерието на много важни избори не само за България, но и за Европа, и БСП се отнася с цялата сериозност към тях. „Очевидно, че лидерът на партията повежда листата. Другите партии как ще постъпят не ми е известно, но ГЕРБ се отказват от тази възможност. Струва ми се ясен подтекстът за приоритета на отделните политически сили и сериозните им отношения към изборите“, заключи Валери Жаблянов.