Сергей Станишев: Водачество на листата на БСП показва моят ангажимент за предстоящите избори и тяхното значение

Мар 15, 2014 Новини БСП 0 1288

Много съм доволен от състава на листата, от хората, които са там, защото следваме няколко ясни принципа за промяна в Европа, за промяна в България

Много съм доволен от състава на листата, от хората, които са там, защото следваме няколко ясни принципа за промяна в Европа, за промяна в България. Това заяви на пресконференция след НС на БСП лидерът на партията Сергей Станишев. По думите му много хора са изморени от думата промяна, защото тя е обещавана от стари и нови политически субекти, популисти, националисти и кой ли още не. Според него обаче на тези европейски избори наистина ще се решава дали Европа ще се промени към добро или ще се запази статуквото, което в европейски мащаб се олицетворява от ЕНП, от консерваторите. Той припомни, че десет години те управляват Европа, чрез ЕК и мнозинството в ЕП и чрез представителите си в ЕС, но силите и съотношението се променят. "Ние предлагаме път към нова Европа, една по-демократична, по-равнопоставена, която да възстанови икономическия растеж и заетостта. Именно, следвайки тази политика, такива са и приоритети на БСП и КБ за тези евроизбори", подчерта Станишев. По негово мнение те са натоварени и с друг смисъл - вътрешен, национален и много хора трябва да си отговорят за себе си на въпроса дали искат връщане към предишните четири години на управлението на ГЕРБ. Той бе категоричен, че тази възможност не е изчерпана и силите на реванша са все още организирани и искат това да се повтори не на втора, а на трета степен, като начин на правене на политика или искат тази промяна, която е започната от БСП и КБ и е мъчителна, както освобождаването от една диктатура, да продължи. "Ние искаме да направим така, че да живеем в една свободна, социална, развиваща се страна с перспектива за всички хора. Затова и в нашата листа има ясни и категорични представители на БСП, които са се доказали със своите последователни позиции, има и представители на гражданското общество", коментира Станишев. По думите му това е показателно, че това, което се е случило с Ивайло Калфин, няма да отклони БСП от пътя да бъде открита партия към обществото на принципи на споделяне на ценности и целите, които си поставя за промяна.

"По отношение на моето водачество искам да подчертая, че приемам доверието, което получих от НС на БСПкато подкрепа и осъзнаване на значението на тези избори. Ние, българските социалисти, трябва да дадем нашият принос за общата ни кауза в Европа и този принос трябва да бъде значителен. Моето водачество на листата показва и моето отношение и ангажимент към предстоящите еврозибори и тяхното значение както за Европа, така и за България, така и за съдбата на БСП", заяви Станишев. Той изрази увереност, че това ще бъде най-мобилизиращо за членовете и симпатизанти БСП, особено след последните седмици и забитият в гърба нож със създаването на една нова политическа формация.

 

Ние ще водим почтена и открита кампания, за да върнем разговора в политиката

"Ние ще водим почтена и открита кампания и ще се постараем да върнем политиката в разговора. Българската политика се превърна в един махленски спор и разправия и затова огромен принос имат доскорошните управляващи от ГЕРБ и те продължават в същата стилистика и същия начин на правене на политика. Към това имат принос и нови популистки партии и националистите", категоричен бе председателят на НС на БСП. Според него основна цел е хората да почувстват, че може да се прави политика и по друг начин, че животът им може да бъде подобрен. Той подчерта, че именно за това залага и името си в тази кампания, както и че всички хора в листата са убедени, че имат кауза.

Поканих Борисов на дебат, защото от лидерите на двете водещи партии зависи тонът на предстоящите избори

"Мога да кажа на много партии, които очакваха листата на БСП, че вече могат да не задържат, а да си формират листите, защото ние сме го свършили, а някои играят шах и дебнат. На тях им казвам, че няма нужда да дебнат", коментира той. По думите му най-важното обаче е българите да разберат, че както на европейско ниво има две политически семейства, които имат различни възгледи и концепции за Европа и същото важи и за България. "Има две политически сили, които ще бъдат опоненти. Поради тази причина поканих г-н Борисов да влезем в пряк политически дебат, за да зададем тона на тази кампания. Нека дебатът да бъде европейски, да бъде по същество, да чуят хората какви идеи имаме, какво ще направим за България в Европа, как ще го направим. Много зависи от лидерите на двете най-големи партии и те ще определят тона на предстоящите избори", каза още той. По думите му всичко останало е в една или друга степен допълнение към основната интрига. "Разочарован съм, че г-н Борисов продължава в тази негова стилистика и в този негов маниер на правене на политика в стила шеги, закачки и обиди. Това е характерно за неговия стил през четирите му години като премиер. Сега той продължава по този начин и като опозиционен лидер", заяви Станишев. Той припомни, че и преди е казвал, че ако води листата, това ще бъде знак на политически ангажимент и отговорност, и да не бъде разглеждан в ролята на бъдещ евродепутат, защото е лидер на ПЕС и по този начин показва ангажираността и към кампания на БСП, и към тази на европейските социалисти. "Това обаче, което ме разочарова в поведението на г-н Борисов, е неговото упорито бягане от дебати по същността на политиката. След като е толкова популярен в Европа и твърди, че има такава подкрепа, нека каже какво е направил за България. Какво конкретно е постигнал. Какво още може да постигне като лидер на най-голяма партия. Аз мога да кажа, какво съм направил, какво съм постигнал и какво още мога да направя", заключи Сергей Станишев.