„Изкуството да смиташ боклука под килима”

Има една театрална постановка, която се казва „Изкуството да смиташ боклука под килима"

Има една театрална постановка, която се казва „Изкуството да смиташ боклука под килима". Спокойно можем да озаглавим така и заобикалящата ни реалност, свързана с кризата с боклука.

Фразата „да сметеш боклука под килима" пасва не само в буквален, но и в преносен смисъл на действията на Софийска община. Започнаха да прииждат сигнали за препълване на депото в Суходол. И това е напълно нормално. В момента Националният кризисен щаб изнася тонове отпадъци от нерегламентирани сметища. Именно те са част от прикритието, под което се е „крил" боклука. Ако кметът Борисов си беше свършил работата суходолското сметище отдавна щеше да е пълно. А това означава официална криза с отпадъците, поради липса на нови депа за смет. Тогава - защо не, София да е по-мръсна, но да има мир и любов около Бойко? Това е и преносният смисъл на „да сметеш боклука под килима" - да се скрият се проблемите. Но в този случай, за сметка на софийските данъкоплатци.

Всичко казано дотук не е просто догатка, а извод базиран на проста математика. За събиране и управление на отпадъците от общината се гласуват 160 млн.лв., а се харчат 80 млн. Защо ли?

Историята не свършва с това. След като близо месец контейнерите за смет в столицата бяха засипани с отпадъци, боклукът се разпиля от вятъра, клошарите и всевъзможни представители на фауната. Така всяко дръвче и тревичка в междублоковите пространства и градинките се сдоби с найлоново пликче. Междувременно бяха разлепени призиви от общината към гражданите за почистване на тревните площи. И хората върнаха боклука в кофите. Само дето плащат такса „Смет" и никой не е длъжен да върши работата на Бойко Борисов - нито гражданите, нито правителството.

В постановката „Изкуството да смиташ боклука под килима" се разказва за изневярата. Кметът изневери жестоко на София, която го прегърна на изборите. Но боклукът вече е твърде много, за да може общината да прикрие действията си.