Сергей Станишев призова Борисов на европейски дебат

Мар 08, 2014 Новини БСП 0 730

След провеждането на двата ключови конгреса на двете основни европейски политически сили – ПЕС и ЕНП, че това всъщност е сблъсъкът за бъдещето на Европа и за бъдещето на всяка една страна в Европа

След провеждането на двата ключови конгреса на двете основни европейски политически сили – ПЕС и ЕНП, че това всъщност е сблъсъкът за бъдещето на Европа и за бъдещето на всяка една страна в Европа. Това заяви в предаването „Панорама“ по БНТ председателят на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев. Според него има две алтернативи – ЕНП, които казват „Европа се развива добре, справяме се с кризата“ и европейските социалисти, които казват, че огромна част от европейските граждани са разочаровани и Европа върви в грешна посока. „Ние сме яростни проевропейци, но искаме ЕС на справедливостта, на солидарността, на икономическия растеж, на създаването на работни места, на равноправието между  страните в ЕС. Искаме нова Европа, защото в крайна сметка ЕНП е статуквото“, каза още Станишев. По думите му два мандата на ЕП и ЕК именно ЕНП определя основните параметри на европейската политика, които са докарали Европа до днешното състояние. „Европа нито е излязла от кризата, нито има такава ясна перспектива и хората са дълбоко разочаровани от Европа, която виждат“, посочи лидерът на социалистите. Той подчерта, че за първи път всеки гражданин на ЕС ще може да избира и да каже кой иска да види като председател на ЕК. В тази връзка той заяви, че общият кандидат на ПЕС Мартин Шулц винаги е бил справедлив и към България. „Той винаги е отстоявал позициите си. Виждал съм го на срещи и с миньори, и със студенти, и с активисти и с кого ли не, защото той търси и чува проблемите на хората“, каза още Станишев. Според него сблъсъкът между двете политически алтернативи – ПЕС и ЕНП ще се случи и в България. „Тук двете политически сили са БСП и ГЕРБ. БСП и аз лично, като лидер и на европейските, и на българските социалисти, ще направим всичко възможно хората в България да разберат, че всъщност не става въпрос за избор на едни 17 депутати, които ще получават заплати, а наистина за бъдещето на нашата страна, за нейното място в ЕС и да направим тези избори европейски, а не като гледам българските нрави през последните години да затънем в оплюване и простотия. Затова искам и чрез вас да поканя лидера на ГЕРБ г-н Борисов – нека направим европейски дебат между лидерите на двете партии, за визията и за Европа, и за България в Европа. Защото нещата не се свеждат само до еврофондове. Трябва да заявим коя партия какво място за България вижда в ЕС“, категоричен бе Станишев. По думите му БСП и ГЕРБ трябва да зададат тона за евроизборите.

Георги Първанов е бил мой другар; не става дума за лична разправия, а за принципи

Лидерът на БСП коментира и решението на Националния съвет на партията, с което се констатира прекратяване на членството на Георги Първанов, Румен Петков и др. „ Георги Първанов, който е бил мой другар, работил е за мои кампании, аз за негови – разбира се, че това решение не е лесно.  Тук не става дума за лична разправия, а за принципи“, обясни Станишев и посочи казаното от бившия президент, че за него БСП е минало и че политическото му бъдеще е свързано с АБВ. „Между Конгреса и днешната дата се случиха допълнителни събития – първо, не само че се заяви категорично, че ще се прави нова листа за евроизборите, заяви се и че АБВ ще участва самостоятелно в националните избори. Нещо повече – тази нова политическа сила е в голяма степен срещу правителството, излъчено с мандата на БСП, защото има еволюция, която видяхме и в отношението към правителството. Фактически констатирахме нещо, което вече се беше случило. Аз уважавам тяхното решение, но трябва да е ясно, че тази инициатива не работи за БСП, тя обслужва нашия политически опонент“, категоричен бе лидерът на БСП Сергей Станишев.