Велислава Дърева: Езикът на омразата е еволюирал в политика на омразата

Мар 07, 2014 Новини БСП 0 1362

БСП е изключително обезпокоена от тази омраза, заради самата омраза, която в продължение на месеци залива българското общество

БСП е изключително обезпокоена от тази омраза, заради самата омраза, която в продължение на месеци залива българското общество. Това заяви Велислава Дърева, член на Националния съвет на БСП, на пресконференция в централата на партията и представи основните моменти от приетата от Пленума днес декларация по темата. "Ние много добре разбираме, че една от основните причини е социално-икономическата криза, като в историята често се търси някой виновен, дежурен виновник - този другият, човекът с различен етнос, а също и с различни идейни, политически убеждения", допълни тя. Според нея една от основните причини за този език на омразата е категоричното нежелание на крайната десница да приеме резултатите от последните парламентарни избори. "Изрично подчертаваме, че този език на омразата носи на политическите сили, представени в Народното събрание, особено ГЕРБ, и тяхното поведение на разделение. Също Атака и ДПС си служат с този агресивен език и не малко извънпарламентарни партии", категорична бе тя. Дърева изрази съжаление, че и медиите са се превърнали в някакъв терен и мегафон на тази нетърпимост. "Специално подчертаваме, че този език на омразата постепенно е еволюирал в една политика на омразата", каза тя. Според нея особено отчетлива е дискриминацията, на която са подложени както левите и социални идеи, така и всеки, който ги изповядва. "Отделяме специално внимание на прояви като Луковия марш, също систематичното оскверняване на паметниците на българските антифашисти и паметника на Съветската армия. Нашата позиция е категорична за това. И Луков марш, и оскверняването на паметника, е недопустима реабилитация и прослава на нацизма, което според нас е обида за обществения морал и съвест. Ние сме категорични, че на всички опити за  реабилитация на фашизма и антисемитизма трябва да се сложи край", поясни тя. По нейните думи в Декларацията "Срещу омразата, за изкуството да живеем заедно", приета от НС на БСП се отделя внимание и на темата с вакъфските имоти, където въпроси са решени с подписване на международни договори още преди много време. "Не може по такъв начин да се прави опит за възстановяване на турския правов ред в съвременна България. Още повече, че цялата публична собственост на Османската империя е трансформирана в държавна собственост още преди повече от сто години", обясни Дърева.

"Подчертаваме нашето убеждение, че различните храмове на различните вероизповедания, както  музеи или паметници на културата с публична държавна или публична общинска собственост, задължително трябва да запазят своя статут", заяви тя и допълни, че девиз, като поанта на Декларацията гласи: "България без омраза".