Силистренските социалисти номинираха своите кандидати за депутати

  Силистра: Народният представител от Коалиция за България Добромир Гущеров отказа в събота номинацията за нов мандат от 20-ти МИР-Силистра пред конференцията на БСП в крайдунавския град и предложи на свое място Меглена Плугчиева

 

Силистра: Народният представител от Коалиция за България Добромир Гущеров отказа в събота номинацията за нов мандат от 20-ти МИР-Силистра пред конференцията на БСП в крайдунавския град и предложи на свое място Меглена Плугчиева. Според него като вицепремиер тя постигнала успехи в борбата срещу корупцията, а и по майчина линия била родом от Бабук. От 12 кандидати, от които 5-ма в младежка възраст, избираха силистренските социалисти участниците в листата за пропорционалната листа в Крайдунавска Добруджа. Вицепремиерът Меглена Плугчиева получи най-висок резултат (86 гласа) от гласувалите 121 делегата от 45 партийни организации. С два гласа по-малко (84) се оказа общинският лидер Нели Стоилова. С по 64 са Надежда Бобчева (член на Националния съвет на БСП и областен координатор на Младежкото обединение на БСП) и областният управител Светлана Великова, която отскоро е и председател на Областния съвет на БСП. Кандидатурите на 4-те дами-социалистки ще бъдат първоначално разгледани в Областния съвет, а после и в Националния съвет в София, който ще подреди 6-членна листа и ще определи мажоритарния водач.

„Това, което направих за област Силистра не е резултат от факта, че бях депутат, а въпреки че съм депутат, а именно - изграждането на газопровод от Добрич до Силистра с помощта на Румен Овчаров, както и изграждането на главния път Силистра-Шумен-Ямбол-Лесово, на когото е дадена зелена улица само преди две седмици", заяви Добромир Гущеров. Той щял да продължи да работи за Силистра и без да е депутат, „защото вече съм силистренски зет", а в момента съм посланик на областта в софийските структури. Депутатът от левицата бил горд, че с работата си премахнал представата за Силистра като „габърче на географията на картата на България".

Гущеров не приемал ролята на народния избраник като оператор на пулт с 3 копчета, което той да натиска, както му каже партията, но народният избраник от политическа листа нямал право на друг избор. Авторът на бъдещата книга за кризата на собствеността по света смята, че и в България ще дойде времето да узреем за мажоритарен избор на половината от депутатите ни, в противен случай многолюдието в парламента става излишно. Гущеров каза още, че в този парламент успешно се е представил едновременно като депутат, партиен член и професионалист в дадена сфера, (в неговия случай в областта на икономиката). Съжалявал, че не бил разбран преди година и половина, че кризата ще дойде и у нас, защото е само проявление на общата криза на капитализма и собствеността, зародена преди 50 години. Също негова е прогнозата, че „предстоят тежки избори, както и цялостно преобразяване на политическото пространство в България". По отношение на многобройните кандидатури за народни представители, „не бива едни и същи хора да са участници навсякъде и на всяка цена".